Какви услови чекају инвеститоре у Пироту?

Једна од најбољих приватизација у Србији била је продаја пиротског "Тигра" француском "Мишлену". "Мишлен" је у производњу пнеуматика уложио 250 милиона, "Тигар Тајерс" постао трећи извозник у Србији, а Пирот добио неколико предузећа која раде управо за "Тигар".

Откако је пропала фабрика металних делова "Будућност" из Беле Паланке, Благоје Манић је неколико година био без сталног запослења. Нову шансу добио је у компанији "ЖЛБ-Сулиje".

"Ево, четири године сам већ овде и задовољан сам. Услови за рад су солидни. Најбоље се осећам кад радим у својој струци", каже Благоје.

Француска компанија ЖЛБ прошле године отворила је нови погон у Пироту, јер планира проширење производње. Шансу добијају млади радници.

"Кренуо сам као програмер и оператер на машини. Пре неких месец дана сам почео да радим програмирање", каже Милош Панић.

"Почињемо да радимо делове за извоз, за купце у иностранству и због тога је дошло до проширења капацитета. То је само почетак наших планова овде", истиче Душан Поповић, директор производње у "ЖЛБ-Сулиjeу".

Према подацима Привредне коморе, компаније из Француске у Србији запошљавају више од 11.000 радника.

"Наша је жеља да француске компаније инвестирају у Србији и да задрже одличне односе које имају са републичким и локалним властима. Заједно радимо на томе да се те инвестиције даље повећавају и развијају", каже Фредерик Мондолини, амбасадор Француске у Србији.

У градској управи истичу да и домаћи и страни инвеститори могу да очекују њихову подршку.

"Код нас постоји одлука да је за изградњу производних погона инвеститор ослобођен свих дажбина, што се тиче локалне администрације, али и што се тиче јавних предузећа. И не само током изградње, већ и током експлоатације у првих пет година плаћају половину комуналних услуга у односу на уобичајену цену", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Захваљујући новим инвестицијама, у Пироту је број незапослених смањен за 15 одсто, а зарада је већа од републичког просека.

број коментара 0 пошаљи коментар