У првом кварталу више од 600 милиона евра страних инвестиција

Србија је у првом кварталу ове године имала директне стране инвестиције вредне више од 600 милиона евра, што је за пет одсто више него у истом периоду прошле године, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијерка је подсетила да је Србија прошле године имала 2,6 милијарди евра страних директних инвестиција и то без великих приватизација, што је, каже, био најбољи резултат у историји.

Брнабићева је отворила тродневни пословни форум "Француска – Балкан", који ће окупити више од 400 учесника из Француске, Србије и земаља у региону, поручивши да земље региона морају да се повежу и раде заједно како би привукле инвестиције и обезбедиле бољи живот за све грађане.

"Зато је важна политичка стабилност у региону и стварање јединственог економског подручја, као и уклањање нецаринских баријера", рекла је Брнабићева.

Трећи пословни форум "Француска – Балкан" је организован са циљем да се компанијама представе могућности улагања и пословања у региону Балкана, а предузећа ће кроз Б2Б састанке моћи да пронађу партнере и остваре важне пословне контакте.

"Трудимо се да направимо најбоље пословно окружење у овом делу Европе и да понудимо најбоље услове. Србија има стабилне и предвидиве финансије, као суфицит у буџету. Радимо на реформи образовања, реформишемо јавну управу и препремамо се за послове будућности", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да је форум изузетна прилика за продубљивање сарадње Балкана и Француске наводећи да тако јачају и међусобни односи између земаља у региону.

Како је рекла, Србија и Француска имају велики потенцијал за унапређење економске сарадње, с обзиром на то да укупни односи две државе јачају свакодневно.

Повећан извоз у Француску 

Навела је да је укупна трговинска размена Србије и Француске прошле године достигла вредност од милијарду евра, што је за 12 одсто више него 2016. године, те да је Србија повећала извоз у Француску за 17 одсто.

"Сви пословни путеви на Балкану данас воде у Београд", рекла је Брнабићева истакавши да је велика част и привилегија што се форум одржава у нашој земљи.

Подсетила је да су француске компаније међу првима улагале у нашу земљу, као и да су у последњих седам година њихове инвестиције износиле више од 800 милиона евра.

Француске компаније присутне су широм Србије, од Пирота до Руме, а посебно су важне француске инвестиције "Шнајдер електрика" у развојни центар у Новом Саду, као и потписивање концесионог уговора са француским "Вансијем" на 25 година, чија је вредност око 1,5 милијарди евра, навела је Брнабићева.

Такође, једна од великих инвестиција је и јавно-приватно партнерство за сређивање депоније у Винчи код Београда са француско-јапанском компанијом "Суез-Иточу".

Брнабићева је приметила да би цео регион могао да оствари много већу сарадњу са Француском путем јавно-приватних партнерстава.

Владавина права међу приоритетима 

Навела је да Србија ради и на јачању владавине права, истичући да је то један од приоритета и у области економије, пошто је инвеститорима потребна правна сигурност и предвидивост пословања.

Србија је претходних година напредовала за око 50 места на Дуинг бизнис листи Светске банке, а према Фајненшел тајмсу, прва је у региону по гринфилд инвестицијама, рекла је Брнабићева, те поручила да ће Влада Србије увек бити поуздан партнер страним инвеститорима, којима ће врата увек бити отворена.

У Србију су дошли представници око 60 француских компанија, а заказано је укупно око 550 пословних састанака.

Форум организују Француска државна агенција за промоцију инвестиција и извоза, Амбасада Француске у Србији, Савез спољнотрговинских саветника Француске и Француско-српска привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије, као и привредне коморе и развојне агенције у региону.

Пословни форум Француска – Балкан ће покрити све најперспективније привредне секторе, попут инфраструктуре и саобраћаја, енергетске ефикасности и прераде отпада, агроиндустрије, нових информационих и комуникационих технологија, туризма и хотелијерства.

На форуму ће бити одржана два панела, један на тему успешних примера пословања француских предузећа у Србији, а други на тему доступних фондова за инвестиције у земљама Балкана.

Такође биће одржано шест округлих столова на којима ће се говорити о пољопривреди, аутомобилској индустрији, инфраструктурним пројектима и заштити животне средине, енергетском сектору, дигиталним технологијама и инвестицијама.

Међу привредницима на форуму је и Фредерик Мулин, који је 2009. дошао у Нови Сад и отворио фирму у сектору пољопривреде. 

"Започео сам са двоје колега, та фирма се развила, у међувремену сам нашао другаре и упознао своју девојку", истиче Мулин.

Шансу за посао, француске компаније у Србији виделе су одавно. Међу првима су улагале после промена 2000. године. У претходних седам година уложиле су 800 милиона евра.

"Добра вест у француско-српским односима су концесија за Аеродром 'Никола Тесла' дата француској компанији и пројекат постројења за прераду отпада у Винчи. Морам рећи у име француске владе да је поверење међу владама на највишем нивоу", истиче Алан Ришар, саветник француског министра спољних послова за економску дипломатију на Балкану.

Преточено у бројке, прошле године са Француском смо разменили робу вредну готово милијарду евра.

"Ми можемо рећи да смо задовољни, али тај пут према задовољству није једноставан, има пуно тешких дешавања, оно што је најтеже у Србији је ризик ненаплате и недостатка обртних средстава у систему", каже Фредерик Мулин.

Да би било више посла, пословни свет из Француске, треће привреде у ЕУ, набраја три претпоставке.

"Морамо балканске земље да учинимо видљивим за француске компаније. Морамо да променимо имиџ Балкана у Француској и Француске на Балкану. И треће, морамо да промовишемо Балкан као целину са различитим економијама које су комплементарне", истиче Фредерик Роси из "Business France".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи