Почиње изградња рудника код Бора, посао за 2.000 радника

За неколико дана требало би да почне градња новог рудник бакра и злата код Бора. Претходних 14 година канадски инвеститор је истраживао налазиште које се сматра једним од најбогатијих у свету. Улажу милијарду и по долара, а за Бор и источну Србију још је важније то што ће у наредне четири године ту бити посла за две хиљаде радника. Биће откупљено још 400 хектара земље.

Због градње рудника, до сада је откупљено око 600 хектара земље, највише у селима Метовница, Брестовац и Слатина. Цена је два пута мењана. Сада је 80 до 100 динара по квадрату.

Бобан Милојковић из Слатине сматра да је понуђена цена веома ниска. "Локална самоуправа је у прошлог пута подигла цену за одређени проценат, али су оне и даље ниске с обзиром на то да се ради о лежишту које је можда једно од богатијих у свету", додаје Милојковић.

Менаџер комуникација компаније "Ракита" Дарко Стојадиновић каже да ће они куповати још земље.

"Оно што нас очекује да бисмо реализовали своје планове негде је око 300 до 400 хектара. У таквом поступку увек ће бити људи који сматрају да њихова земља вреди више. Поштујемо све у таквом дијалогу", наводи Стојадиновић.

Инвеститор каже да се свака корекција цене земљишта примењује и ретроактивно, тако да ће сви продавци добити исту цену. Мештани Слатине, међутим, стрепе из другог разлога. Они већ имају последице стогодишњег рударења – Борску реку без живота и јаловиште.

"Јесам присталица да се отвори рудник, али се плашим као и други мештани да ће рударење да нам донесе неко ново загађење", сматра Војкан Павловић из Слатине.

Председник општине Бор Александар Миликић каже да је општи интерес да Бор добије нови рудник.

"Општи интерес јесте да општина Бор у наредном периоду добије нови рудник, да суграђани или грађани општине Бор који су под директним утицајем рудника буду задовољни", наглашава Миликић.

Након што су машине за геолошка истраживања обавиле свој део посла, за неколико дана треба да почну радови на изградњи рудника злата.

Пројектом је предвиђена изградња ходника дугих чак 22 километра. Истраживања су показала да за 15 година у руднику може да се произведе милион тона бакра и чак 2,2 милиона унци злата.

број коментара 0 пошаљи коментар