Претпоставке за масовнији долазак немачких предузећа

У посету Србији дошла је делегација Комитета за источноевропске економске односе Немачке, у којој су представници "Ербаса", "Нокије", "Месера", "Дојче телекома". Ово је трећа висока делегација привредника из Немачке од почетка године. Предводи је Михаел Хармс, а они ће са нашим званичницима разговарати о стварању претпоставки за масовнији долазак, не само глобалних већ и немачких малих и средњих предузећа.

До пре две године, Немци су овде запошљавали око 20.000 радника. Сада 45.000, а за кратко време обећавају још 5.000 нових радних места.

"У последње време, приметили смо недостатак квалитетнијих радника, мајстора. Спремни смо на већа улагања, али је тај недостатак видљив и о томе ћемо разговарати с премијерком", каже директор немачког Комитета за источноевропске економске односе Михаел Хармс.

"Битне су привредне реформе и тесно сарађујемо са владом на тим питањима. Знате да дајемо велику подршку европским интеграцијама Србије, али исто тако важне су реформе из области правосуђа, спречавања корупције. То је добро не само за грађане већ и за инвеститоре и шире послове", сматра амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

Рајко Мандић из "Феникс фарме" изјавио је да је та фирма инвестирала 80 милиона евра и запослила 2.000 људи. Слично је и у "Хемофарму".

"Ми смо овде са мисијом и да креирамо радна места у Србији и то квалитетна. 'Штада' је овде 12 година. Инвестирали смо 300 милиона евра и мислим да смо пример добре приватизације и пожељног партнера ваше економије", каже генерални директор "Хемофарма" и потпредседник "Штада групе" за југоисточцну Европу Роналд Зелигер.

Немачко-српска привредна комора има 450 чланова и у њој се остварује око десет одсто бруто домаћег производа у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво