Михајловић: Ускоро конкурс за име ауто-пута на Коридору 11

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ускоро ће расписати конкурс на којем ће грађани моћи да предложе има ауто-пута од Београда ка Црног Гори на тзв. Коридору 11, најавила је Зорана Михајловић.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да је ауто-пут од Београда ка Црног Гори незванично прозван Коридором 11. "Као влада планирамо да распишемо јавни позив и дамо име том ауто-путу", најавила је министарка.

На питање да ли би Коридор 11 могао да постане званичан европски путни коридор пошто је раније била покренута процедура, Михајловић је новинарима рекла да то, пре свега, зависи од брзине нашег улагања у тај путни правац.

Како је рекла, важно је да се тим ауто-путем повезују Србија и Црна Гора, али и излази на море.

"Наш интерес свакако јесте да то постане европски коридор, али је много важније да нађемо начин да финансирамо изградњу и да што пре завршимо ауто-пут, него у ком ћемо коридору бити смештени", нагласила је Михајловићева.

"Транспортна заједница за повезивање у региону"

На Конференцији "Градимо заједно: Србија, Италија и Црна Гора" у Београду се окупило 50 италијанских компанија заинтересованих за инфаструктурне пројекте у Србији. Желе да учествују и у модернизацији железничке и путне инфраструктуре ради бољег повезивања у региону. 

Да би се из Београда железницом стигло у најближу морску луку - Бар потребно је најмање 12 сати вожње. У Италији путници на дестинацију удаљену око 500 стижу за два до три сата.

Реконструкција барске пруге биће настављена, а италијанска предузећа су заинтересована да ту поделе и своју технологију.

"Без инфраструктуре нема развоја, без развоја нема безбедности и стабилности", каже амбасадор Италије у Београду Карло ло Кашо.

Зорана Михајловић је на конференцији изјавила да ће Транспортна заједница Западног Балкана, чије је седиште у Београду, допринети бољем регионалном повезивању и реализацији инфраструктурних пројеката.

Један од важних пројеката је изградња ауто-пута "Мира" Ниш-Мердаре-Приштина и прва деоница тог ауто-пута од Ниша до Плочника у дужини од 39 километара почеће да се гради наредне године, рекла је Михајловићева.

Ту су и пројекти изградње ауто-пута Београд-Сарајево, реконструкција пруге Београд - Ниш и други, рекла је министарка. 

Михајловићева је новинарима рекла да је Србија занимљива земља за улагање у инфраструктуру, између осталог и зато што је у Београду седиште Транспортне заједнице Западног Балкана, која служи да повеже земље у том региону, пошто имају различите законе и нивое развоја у тој области, а све како би се брже развијали.

"Ми смо са Транспортном заједницом једном ногом у ЕУ, чекамо избор директора и помоћника и заменика директора, за шта ће бити расписан конкурс. Секретаријат Транспортне заједнице већ функионише", навела је Михајловићева.

Истакла је да ће у оквиру Транспортне заједнице бити расправљано о плановима повезивања и начинима финансирања.

"Имаћемо и извештај и планове са ЕУ за период три до пет година, како би видели где ЕУ може да нам помогне. Не можете развијати и уредити путеве у сопственој земљи ако нисте повезани са другим земљама, а Србија има пуно граница", додала је министарка.

Италија је са уложене 2,4 милијарде евра највећи страни инвеститор у Србији. У 600 италијанских компанија запослено је 25.000 радника. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво