Више гаса за Европу

Крај протекле седмице отклонио је све недоумице око градње два најзначајнија гасовода. Захваљујући "Турском току", Турска се са Русима договорила о најповољнијим условима за прављење залиха гаса. А упркос противљењу Америке, Пољске, Украјине и неких балтичких земаља, заједнички руско-немачки пројекат "Северни ток 2" не само да је известан већ и напредује.

Званична Москва и Берлин сагласни су да је "Северни ток 2" неопходан европском тржишту јер ће у Немачку директно допремати додатних 55 милијарди кубика руског гаса годишње. На немачким обалама Балтика већ су почели припремни радови за тај гасовод.

"Статус пројекта је у складу са нашим плановима. Испунили смо све услове и очекујемо одобрење да почнемо постављање гасовода у 2018. години, како је и планирано", наводи Јенс Милер, портпарол "Северног тока 2" из Немачке.

Стефен Еберт, портпарол "Северног тока 2", напомиње да ће изградња гасовода у овој области утицати на природно окружење.

"Зато смо се од почетка побринули да наше технологије буду еколошки прихватљиве", додаје Еберт.

Гасовод "Турски ток" доноси Турској не само транзитну позицију већ и десет одсто нижу цену руског гаса. Поред проширења складишта гаса "Банатски двор" и гасне интерконекције са Бугарском, Србија са суседима тражи могућности за укључивање у тај пројекат.

"Сада радимо калкулације и са нашим бугарским и мађарским партнерима и са 'Гаспромом' да ли постоје потребе, да ли постоје комерцијалне могућности да се наставак тог 'Турског тока' реализује преко једног гасовода који би ишао кроз Бугарску, која планира свој гасни хаб, а из Бугарске преко Србије до Мађарске ка централноевропским гасним складиштима. Надам се да ћемо током лета имати прогрес по свим тим врло значајним питањима за наш гасни систем", истиче министар енергетике Александар Антић.

Анализе Међународне гасне уније указују да је европским земљама потребно више гаса.

"Садашњих 500 милијарди кубика гаса потрошње природног гаса у Европи, 2030. године порашће на 750 милијарди. Дакле, то мора да се надокнади. Једини који може да испоручи више гаса Европи него што га испоручује сада јесте Русија", указује Воја Вулетић из Удружења за гас.

Руски гас покрива више од трећине потреба Европе за тим енергентом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи