Економисти: Новог министра финансија чека "врућа" фотеља

Драган Ђуричин из Савеза економиста Србије и Иван Николић из Економског института процењују да новог министра финансија чека врућа фотеља, и поручују да ће Синиша Мали, ако добије мандат од посланика, морати да прође између "Scile i Haribde" како би се сачувала фискална равнотежа и довршиле реформе, али и процес реструктурирања јавног сектора и државних предузећа.

"У питању је 'ход на две ноге' – одржавање макроекономске равнотеже са једне стране и реструктурирање привреде са друге стане из угла финансијске перспективе", рекао је Танјугу економиста Драган Ђуричин из Савеза економиста Србије.

Према његовим речима, најтежи проблем биће реструктурирање јавног сектора и предузећа, али и приватизација или терминација предузећа у влаништву државе која немају добре економске перформансе и представљају оптерећење за буџет.

Наводи да будућег министра финансија чека пуно посла, али да са јасном визијом развоја и агилношћу то може да се оствари у наредном периоду.

Подсећа да је Србија имала значајне резултате на плану фискалне консолидације, као и да је то пети програм од времена (председнице СИВ-а СФРЈ) Милке Планинц, који је у потпуности остварио циљеве за разлику од претходних програма.

"Главни циљ је био да се успостави фискална консолидација, односно равнотежа пореских прихода и расхода и уз тај циљ иде смањење задужења и раст кредитног рејтинга и повећање запослености, као и опште привредне активности и друго. Према томе, нови мистар финансија треба да настави са отклањањем структурних нестабилности које наша привреда има из деведесетих година прошлог века", објашњава Ђуричин.

Истиче да је Србија као држава одговорна и према међународним финансијским организацијама које нам помажу у реструктурирању и на путу привредном оправка.

Напомиње да је наш јавни дуг још релативно висок и да би га требало спустити на ниво од 50 одсто БДП-а.

"Пред потписивањем је са ММФ-ом, пошто се нови министар изабере, нови споразум који треба да важи од августа до јануара 2021, где су веома прецизно дефинисани квантитативни, индикативни и други реформски циљеви које влада у домену макроеконмских политика треба да спроведе", наводи Ђуричин.

Подсећа да је Министарство финансија одговорно за фискалну политику и систем заједно са НБС и да је ове године, на пример, предвиђено да дефицит трговинског биланса буде нешто испод шест процената, а да је циљ у складу са ММФ-ом да буде испод пет одсто.

Ђуричин је рекао да, такође, треба повећати и ниво домаћих инвестиција, оптимизовати порески систем реструктурирањем и дигитализацијом, али и променити одређене пореске облике у правцу стимулисања инвестиција и запослености.

"У питању су мере попут увођења прогресивне амортизације, ослобођења од плаћања пореза у случају реинвестирања профита и друге. Све су то активности министра финансија који треба да обезбеди фискалну равнотежу, а са друге стране да оствари реформске циљеве, а циљ је реформско реструктурирање, да прође између 'Scile i Haribde', како би земља у наредном периоду смањила дуг на испод 50 одсто БДП-а", навео је Ђурчин.

"Новог министра финансија чекају 'вруће теме и велика одговорност'"

Иван Николић из Економског института је рекао Танјугу да новог министра финансија чекају "вруће теме и велика одговорност", али да то сигурно није нешто са чим се будући министар није већ суочавао у прошлости.

Истиче да је Министарство финансија најодоговорније министарство у влади, јер преузима велику обавезу и одговорност, као и да је у претходних неколико година Министарство финансија акценат стављало на стабилизациону функцију, док ће у наредним годинама готово извесно тежиште пребацити ка развоју.

"Мислим да ће посао будућег министра бити усмерен ка много ефикаснијој утилизацији државне имовине. Министарство финансија у име државе управља државном имовином и то мора да се ради на ефикаснији начин. Мораће ефикасније да се управља државним инвестицијама, капитални издаци расту што је добро, али ми се чини да њихова ефикасност није довољна како би у догледној будућности обезбедили Србији одрживе високе стопе раста", објаснио је Николић.

Нагласио је да под ефикаснијим управљањем државном имовином подразумева решавање ''рак ране'' наше економије, то јест јавних предузећа.

Наводи да је управљање великим системима побољшано, али да може још пуно тога да се уради, као и на побољшању рада пореске управе која је надлежна за сузбијање сиве економије, а све како би се изнедриле више стопе привредног раста.

"Последњих година за време министра Вујовића учињене су важне позитивне ствари –неуопредиво је боља координација са НБС као носиоцем монетарне политике и постоји усаглашеност, што је веома важно за пословни амбијент и економскуи политику. Надам се да ће нови министар финансија наставити да има коректан однос са централнолм банком", истиче Николић.

Подсећа да је направљен велики искорак довођење јавних финансија у ред и постизањем стабилног макроеконмског оквира.

"Вероватно ће у наредном периоду министарство бити фокусирано да пружи већи допринос расту БДП-а, настави да стабилизује јавне финансије и обезбеђује високу ликвидност државе и са раздуживањем", наводи Николић.

Додаје да новог министра свакако затичу договори око новог аранжзмана са ММФ-ом, али да ћемо тек видети у ком облику и да ли ће га уопште бити.

Сматра да није нужно да Србија у овом тренутку направи аранжман са ММФ-ом, као и да и сам Фонд нема неког великог искуства у тим видовима аранжмана који тренутно усаглашава са Србијом - саветодавни "чуваркућа".

"Нема ни од стране Фонда потпуне сагласности или јасног става како тај аранжман саставити и око чега направити неку чвршћу сарадњу са Србијом. Имали јако добро искуство у сарадњи са ММФ-ом, али овај аранжман неће бити такав пошто није финансијски, није тако стриктно усмерен ка неком финансијском и фискалном надзору као претходни, већ треба да омогући основу за достизање бржих стопа раста", додао је Николић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво