Мање огласа за бераче малина, највреднији могу да зараде око 600 евра

Када роде малињаци у златиборском и моравичком округу, сезонски радници долазе практично из свих крајева Србије. Вреднији и вештији могу да зараде око 600 евра месечно, али много тога зависи и од послодаваца. Код неких исти сезонци раде годинама, док други пред сваку сезону имају проблема да нађу раднике.

Ариљско малиногорје ускоро ће се зацрвенети од воћа, а тада долазе берачи из свих крајева Србије. За поједине посла има и пре почетка бербе, а вредни сезонци из Лебана већ пет година не мењају послодавце – Луковиће.

"Људи су коректни према нама радницима. Изузетно је добро, као код куће, али дошли смо сезонски да одрадимо. Радимо овде у Ариљу око три и по до четири месеца", каже Саша Дурмишевић из Лебана.

Екрем Бабић каже да јесте напорно, али да мора да се задржи, а да зарада достиже 60.000.

"Ја овако кажем свим газдама – да нађу радника и да га поштују. Морамо да се слажемо и морамо да се договарамо", рекао је Саша Дурмишевић

Због најављене ниске откупне цене, многи ће произвођачи ове године, изгледа, сами брати малине, а то потврђује и број огласа у локалним медијима.

"Тренутно у овом моменту имамо седам огласа за потребе хладњачара и само један оглас где се траже берачи малина", наводи директор Радија Пожега Саша Петровић.

За добре раднике увек има посла, а добри послодавци не мењају уигране екипе, тврди Божо Јоковић, који каже да и у ову сезону произвођачи улазе са доста неизвесности, због најављене откупне цене.

"Произвођачи су задовољни неком ценом, којом би добили зараду, а и којом би и берачи понели новац кући. Али мислим да не можемо имати неке надуване цене рада, тако да, ако радници, хирурзи, полицајци и сви остали раде за неке плате, мислим да је нелогично да берач заради више од хирурга", истакао је Божо Јоковић, директор "Агро еко воће" из Ариља.

Сезонски посао је добродошао незапосленима, али је међу берачима сваке године и велики број запослених који, да би допунили кућни буџет, годишњи одмор проводе у малињацима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво