Трешње из Ритопека на путу за Русију, воћари би да шире тржиште

У околини Београда успевају различите врсте воћа, али за трешњу кажу да је злато Ритопека. Берба је почела, а највећи део рода отићи ће у Русију. Да би дошли до нових купаца обновили су манифестацију "Дани трешње".

Мада је ово пролеће за трешњу било претопло, она је добро родила. Воћари су задовољни квалитетом. Ценом, као и обично, нису.

"Доста првог рода је пропало, али добар је квалитет другог рода. Ценом смо делимично задовољни", каже један од воћара.

Неки су дошли на "Дане трешње" само да би помогли. "Родитељи ми се баве овим, ја им помажем. Данас сам дошао на изложбу због родитеља, мада бих желео да помогнем што више. можда да се чак у слободно време и бавим овим, зато што је ово веома леп посао", рекао је младић са којим је разговарала екипа РТС-а.

Иако временске прилике нису баш биле повољне, квалитет воћа је задовољавајући.

"Имали смо у априлу и мају температуре преко 30 степени, па је воће на брзину сазревало и постизало је мало мањи квалитет у односу на прошлу годину, те је цена мало нижа. Род је добар, али је квалитет мало лошији у односу на прошлу годину", објашњава Душко Живановић, заменик председника Општине Гроцка.

Највише трешања из Ритопека оде пут Русије, али би воћари да прошире тржиште. Зато су после десет година поново организовали фестивал трешње по којем су били чувени у региону.

"Видите колико је овде било људи, колико је било представника амбасада, све је то реклама за нашу робу и наш производ који је најлепши у Европи, само треба да га добро презентујемо и да га продамо на добром тржишту", истиче Драгослав Симоновић, председник Општине Гроцка.

Наталија Маркевић, заменица амбасадора Украјине у Србији, очекује више српских трешања у својој домовини.

"Ми се искрено надамо да ћемо остварити неке нове контакте и да ћемо довести више ваших трешања, које су стварно врхунског квалитета, у Украјину", рекла је амбасадорка.

Општина Гроцка прва је у Србији по производњи трешње, кајсије и брескве. Кажу да су, уз добро земљиште, у предности и због близине београдских пријаца.

број коментара 0 пошаљи коментар