Антић са Новаком: Важна реализација два пројекта НИС-а

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу са руским министром енергетике Александром Новаком, а у разговору је констатовано да је изузетно значајно да НИС настави са инвестиционом политиком и да се у предвиђеним роковима реализују два велика пројекта.

То су пројекти Дубока прерада и ТЕ - ТО Панчево, у вредности од преко 450 милиона евра, који треба да учврсте позицију НИС-а као регионалног лидера, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Министри су изразили очекивање да се током јуна и јула ове године оствари напредак по питању реализације оба пројекта. 

Антић и Новак су позитивно оценили сарадњу две земље у области енергетике која се пре свега огледа кроз стратешко партнерство "Гаспрома" и "Србијагаса", као и рад заједничке компаније – НИС, наводи се у саопштењу.

Новак је честитао је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на добрим резултатима, расту индустријске производње и расту БДП-а од 4,5 одсто у првом кварталу, уз оцену да је то кључни разлог и за раст потрошње гаса, који је од почетка године за шест одсто већи у односу на исти период лане. 

"Сви параметри говоре да ће српска привреда наставити да се развија, што намеће потребу да обезбедимо додатне количине гаса и јачамо сигурност снабдевања овим изузетно важним енергентом. Проширење подземног складишта гаса Банатски двор на не мање од 750 милиона метара кубних, и изградња новог гасно-транспортног система из правца Бугарске ка Мађарској, приоритети су на којима ћемо заједнички радити", истакао је Антић.

Министар Антић састао се и са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, а током састанка констатовано је да су односи две земље на највишем нивоу и да треба наставити са јачањем привредне сарадње, а посебно сарадње у области енергетике.

Заједнички је оцењено да имамо исте циљеве по питању енергетске безбедности у региону, са посебним акцентом на сигурност снабдевања гасом, узимајући у обзир нарастајући значај тог енергента.

"Спроведени маркет тест са необавезујућим закупима капацитета показује да постоји потреба за додатном гасном инфраструктуром, посебно из правца Бугарске према Мађарској. Имамо заједничке интересе и заједничке циљеве и наставићемо разговоре током сусрета средином јуна у Београду", најавио је Антић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво