Расте вредност радова у сектору грађевинарства

У сектору грађевинарства су у првом кварталу забележени изузетно добри резултати, саопштило је Министарство грађевинарстава саобраћаја и инфраструктуре и навело да, уз раст вредности изведених радова од 28,1 одсто у односу на исти период прошле године, повећан је и број издатих грађевинских дозвола за 14,1 одсто.

"Највише грађевинских дозвола издато је за зграде, 77,4 одсто, а од тога више од половине односи се на стамбене зграде. Само у марту 2018. пријављена је изградња 1.497 станова у целој Србији, чија је просечна површина 79,2 метра квадратна. У новоградњи предњаче Београд, где је забележено 36,5 одсто предвиђене вредности, а следе Расински, Јужнобачки и Средњобачки округ", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, повећање вредности изведених грађевинских радова представља прелиминарну процену Републичког завода за статистику за радове изведене у Србији, исказану у сталним ценама.

До краја маја, кад буду познати коначни подаци, очекује се да повећање вредности грађевинских радова премаши 30 одсто, додаје се у саопштењу.

Министарство указује да је сектор грађевинарства дао највећи допринос расту бруто домаћег производа Србије у првом кварталу 2018, који је износио 4,5 одсто.

"Очекује се да се позитиван тренд настави и у наредним месецима, имајући у виду велике инфраструктурне пројекте који се тренутно реализују и пројекте чија се реализација планира у другој половини године, као што је почетак градње станова за припаднике снага безбедности", пише у саопштењу.

 

број коментара 0 пошаљи коментар