Јагода из Лозовика на руском тржишту

Домаћинство Чолаковић тренутно на једној парцели од 80 ари има засад јагода. Ова сезона, која је на крају, била је добра и успешна за њих. Убрали су 17 тона прве класе јагода и читав родни потенцијал предали у хладњачу за извоз на тржиште Руске Федерације.

Када је завршила средњу школу, Јелена Чолаковић из Лозовика је саопштила родитељима да жели да остане на селу и да са њима обрађује земљу. Одабрала је да се образује за заштитара биља, како би и на тај начин допринела домаћинству. Тада су, пре четири године, посадили вишње на парцели од пет хектара.

"Вишње су сад стигле на род. Брали смо прошле године први род, међутим, град је нанео штету. Стално се код пољопривредника гледа у небо, то је једини проблем. Осигурања су доста скупа. Овде смо од августа сваке недеље барем по дан-два, има доста да се ради", објашњава Јелена.

Парцела са засадом јагода на којој проводе време од августа до краја маја, наградила их је родом од 17 тона прве класе. Међутим, улагања за расад, фолије и наводњавање могу да достигну и до 10.000 евра по хектару, а цена јагода у откупу ове године била је од 180 до 110 динара по килограму.

"Количином јагода и квалитетом сам задовољан, ценом – ту и тамо, могло је да буде боље. Најгори део је тај што, кад је стигла најбоља јагода у сезони и највећа количина, хладњаче су обориле цену", указује Небојша Чолаковић.

Очекују да наредне године цена јагода буде стабилна, јер само за ову плантажу, сезонским радницима су платили 100 дневница. Надају се и субвенцијама државе јер им треба помоћ када је механизација у питању.

На два хектара, где се данас налази јечам, домаћинство Чолаковић посадиће у августу нових 80.000 садница јагода. Кажу да је највећа предност њиховог газдинства то што су им подземне воде лако доступне.

Због близине Мораве, на свакој њиви имају бар два бунара одакле пумпама црпе воду за наводњавање. Али, тврде да је добар род загарантован само ако је породица сложна и радна, јер, како кажу, земља неће газду него слугу.

број коментара 0 пошаљи коментар