Економисти: Укидање закона је добра вест

Фискални савет подржава укидање привремених кризних закона којима су смањене пензије, изјавио је члан Фискалног савета Никола Алтипармаков. Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да ће укидање закона највише значити пензионерима са најмањим примањима.

Никола Алтипармаков је за Танјуг рекао да је Фискални савет још у септембру позвао на укидање закона о привременом смањењу пензија.

"С озбиром на то да је фискална криза иза нас ми подржавамо укидање кризних мера, а о конкретним решењима моћи ћемо да коментаришемо тек када будемо видели званичан нацрт закона који нам буде достављен", каже Алтипармаков који је навео да не може да коментарише најављена повећања пензија на основу изјава.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да је најављено укидање Закона добра вест која ће навише значити пензионерима са минималним примањима.

Савић каже да је, колико је схватио, влада је одлучила практично да суспендује Закон о привременом смањењу пензија и "да почне да се понаша на начин како то сви грађани, посебно пензионери, очекују".

Објашњава такође да Влада има право да повећа пензије у неједнаком проценту, уз напомену да држава не треба да води социјалну политику преко високих пензија тако да се зауставља њихов раст, а повећавају ниске пензије, те подсећа да је пензија стечено право.

број коментара 0 пошаљи коментар