Економски дијалог ЕУ, Западног Балкана и Турске

Представници земља чланица ЕУ, Западног Балкана и Турске одржали су у Бриселу годишњи састанак посвећен економској политици на којем су се сложили да наставе рад на реформама на јачању економије, конкурентност и инклузивни раст.

Европоски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан рекао је да се свих седам партнера обавезало на продубљивање економских и социјалних реформи са општим циљем повећања конкурентности и привредног раста.

"Сада се треба фокусирати на снажну имплементацију ових реформи да људи у региону могу видети опипљиве резултате као што су отварање све више бољих послова и инклузивнији раст”, додао је Хан.

На састанку коме су присуствовали и представници централних банака Западног Балкана, Турске и Европске централне банке усвоје су заједничке смернице засноване на економским реформским програмима ( ЕРП) које владе земља региона и Турске усвајају сваке године и представљају Европској комисији, по угледу на земље чланице и тзв. ”европски семестар”.

У Европској комисији кажу да ЕРП играју кључну улогу у унапређењу планирања економске политике и спровођењу реформи како би се повећала конкурентност и побољшали услове за инклузиван раст и отварање нових радних места.

Потпредседник Европске комисије задужен за евро, социјални дијалог, финансисјку стабилности услуге, Владис Домбровскис навео је да су програми економских реформи и данашњи дијалог на високом нивоу су ту да помогну нашим партнерским земљама да покрену још амбициозније реформе.

"Већ постигнути напредак добродошао, али су даљи напори неопходни за унапређење фискалних оквира и јавних финансија, продубљивање макроекономске стабилности и подршке преласку на јавну потрошњу која је повољнија за раст ", истакао је Домбровскис.

У Савету ЕУ кажу да дијалог о економском управљању са земљама Западног Балкана и Турске за циљ има да их припреми за њихово будуће учешће у координацији економских политика Уније.

Учесници су обновили посвећеност успостављању нових смерница у циљу испуњавања економског дела критеријума из Копехагена.

Напоменуто је да сви елементи усвојенх смерница из 2017. године који још нису примењени остају валидни и захтевају даљи ангажман оних који креирају политику на Западном Балкану и у Турској.

 

 

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар