Уговор са "Сименсом" о набавци нових локомотива за теретне возиве

После готово четири деценије српске теретне возове вући ће осам нових електролокомотива. Предузеће "Србија Карго" склопило је уговор са "Сименсом" о њиховој набавци, вредној 32 милиона евра. Посао се финансира из кредита Европске банке за обнову и развој.

Локомотиве "Вектром" стићи ће из Симесове фабрике у Аустрији. Оне задовољавају најновије еколошке стандарде, имају уграђене националне и европске системе контроле. Достижу брзину до 160 километара на сат, штеде енергију и нису бучне.

"Моја жеља је да када прва локомотива стигне у Србију ја лично седнем у њу и управљам. Србија ће моћи да превози робу пругама почевши од Солуна, кроз целу Европу, без проблема на том путу. Оно што је битно је да 'Сименс' наставља да проширује пословање у Србији, одавде ћемо управљати, јер, као што вам је познато, већ ширимо капацитете у Крагујевцу", рекао је генерални директор "Сименс Србија" Удо Ајхлингер.

"Надам се да ћемо крајем марта сести у прву локомотиву. А ја се надам да ће младе машиновође које смо примили у Карго прошле године, а њих је 86, да ће они имати прилику да возе те локомотиве. Србија ће бити једина земља у региону која ће имати модерне вишесистемске локомотиве", каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Уговор са "Сименсом" ће "Србија каргу" значајно олакшти и убрзати превоз робе. То предузеће настало је реструктурирањем "Железница Србије" и ради без субвенција државе.

"Оспособићемо свој возни парк и у једном тренутку имати оптималних 3.000 вагона у структури која је потребна и 80 електро и дизел локомотива. А, планирамо да издвојимо преко 50 милиона евра из сопствених средстава, у наредних четири, пет година, да би ремонтовали електо и дизел локомотиве које су нам потребне поред ових нових", истиче Душан Гарибовић, генерални директор "Србија карго".

Поред подмлађивња кадра и модернизације пруга, министарка саобраћаја каже да инвестиције које се у Железницама раде на више колосека износе пет милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво