Поповић на "руском Давосу": Велике могућности за извоз ИТ услуга

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић говорио је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу и истакао да Србија има велике могућности за извоз ИТ услуга, као и да одличне политичке односе Србије и Русије треба искористити за додатни развој економских.

Ненад Поповић је на форуму који називају "руски Давос" учествовао на панелу "Нови механизми инвестиционе политике: локомотива раста" где је са министрима у новој руској влади говорио о развоју економије будућности, са посебним освртом на мала и средња предузећа која се баве ИТ бизнисом, програмирањем и иновацијама.

Поповић је нагласио да ће највећи раст у будућности бити остварен управо у ИТ индустрији, те подсетио да је Србија прошле године извезла више ИТ услуга него воћа и поврћа.

"Сигуран сам да ће у следећих пет до седам година највећи извоз Србије у Русију бити извоз наших ИТ услуга", рекао је Поповић за Танјуг.

Министар додаје да у периоду санкција Русији, Србија постаје мост између Русије и Европе, те да због те чињенице, као и због изванредног инжењерског кадра има потенцијал "да апсорбује индустријске компоненте и снагу руске индустрије како би савремене, дигитализоване производе пласирала у Европу".

Руски министри сагласили су се да Русија мора још више да експортује и улаже у индустрије које могу да имају могућност да своје производе пласирају на европско и светско тржиште, а министар каже да је потпуно сигуран да Србија може да буде важан чинилац такве економске стратегије Русије.

"Историјски гледано, сарадња Србије и Русије за извоз у треће стране је увек постојала и биће тако и у будућности. На томе ћу инсистирати, јер као што је рекао и предсдник Вучић, Србија има најбоље политичке односе са Русијом, није увела санкције, има одличне инжењере, а и односи између два председника су одлични и то је оно што треба да искористимо за додатно развијање економских односа", рекао је Поповић.

Иновације немају границе 

Подвукао је значај СПЕИФ-а и навео да су све велике светске компаније из индустрија где Русија има потенцијал раста присутне на форуму, као и да ће поруке лидера који учествују на форуму имати одјека на целу светску економску ситуацију.

"Поверење између држава и бизнисмена основа је за будућу изградњу економије 21. века. Дигтализација, иновације немају граница, ни економија их нема и само изградњом поверења и дијалога можемо сви да очекујемо бољу будућност", закључио је Поповић.

Са њим су на састанку били и руски министар привреде Денис Мантуров, заменик министра финансија Андреј Иванов, заменик председника Савета Федерације и секретар генералног савета Јединствене Русије Андреј Турчак, заменик председник комитета државне Думе за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Кирил Кравченко, председник Управног одбора Бомбардијер транспортејшна Мајкл Форер, члан вишег савета Јединствене Русије Александар Шохин и губернатор московске области Андреј Воробјев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи