Правила ЕК за пословање "Гаспрома" у Европи

Европска комисија је у антимонополском поступку одлучила да не казни "Гаспром" већ да руском енергетском гиганту наметне пакет мера којих ће морати да се придржава уколико жели да настави пословање на европском енергетском тржишту.

"Данашњом одлуком 'Гаспрoм' ће морати да послује по заједничким европским правилима уколико жели да продаје гас у Европи", поручила је комесарка за конкуренцију Маргарет Вестагер.

Европска комисија је усвојила одлуку којом се "Гаспрому" намеће низ обавеза које се баве питањима конкуренције и омогућавају слободан проток гаса по конкурентним ценама на тржиштима гаса у централној и источној Европи.

У Европској комисији кажу да се новчаним кажњавањем "Гаспрома" не би постигао жељени циљ поштовања правила конкуренције у ЕУ.

Уместо казне, "Гаспром" ће, уколико жели да настави пословање у Европи, морати да уклони ограничења која потрошачима онемогућавају даљу прекограничну продају купљеног гаса, да олакша испоруку гаса и до изолованих тржишта као што су балтичке земље и Бугарска и да обезбеди конкурентну цену гаса у централној и источној Европи у односу на цене на западу Европе.

Европска комисија одлучила је и да "Гаспром" неће моћи да тражи одштету од Бугарске због прекида пројекта "Јужни ток".

"Наша одлука намеће 'Гаспрому' стриктни пакет обавеза када је у питању пословање у централној и источној Европи. Правила су јасна за 'Гаспром' и дају ефикасна права потрошачима гаса. То ће омогућити слободан проток гаса по конкурентним ценама", изјавила је комесарка Вестагер.

У Европској комисији наглашавају да нове мере обавезује "Гаспром" да предузме позитивне кораке да даље интегрише тржишта гаса у региону и тако помогне у стварању истинског унутрашњег тржишта за енергију у Европи.

У Бриселу напомињу да донете мере ступају на снагу од данас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара