Кина се припрема за револуцију у транспорту

Кина се, купујући делове компанија или целе компаније у Европи, убрзано припрема за револуцију у транспорту. Тако врши трансфер технологије, а следећи корак је куповина извора електричне енергије, која ће у будућности заменити нафту у покретању возила.

Кинеска компанија ЦТГ, названа по познатој хидроелектрани "Три кланца" на кинеској реци Јангцекјанг, понудила је девет милијарди евра за португалску електродистрибуцију (ЕДП), а успе ли у томе, то ће бити једно од највећих кинеских преузимања на подручју Уније.

ЦТГ у власништву већ има 23,3 одсто удела у ЕДП-у, а за преузимање остатка нуди готовину. То је покушај да се са југа Европе освоји значајан природни ресурс, у будућности битан за покретање возила. Кина има капацитете и капитал да се појави као главни купац енерго-система у Европи.

"Инвеститор са кинеске стране који је најважнији за европски простор у енергетском сектору је Стејт грид корпорејшн ов Чајна. Преко те мреже иде струја за више од 1,1 милијарди људи, има годишњи приход од 330 милијарди долара", објашњава др Љубо Маћић са Економског института.

Поред електричне инфраструкутре кинеске компаније убрзано купују деонице произвођача аутомобила у Европи.

Тако, на пример, кинески "Џили" купио је "Волво", а ПСА групација има чак 49 одсто кинеског капитала. Последња куповина потресла је и Немачку где је један кинески инвеститор купио 10 одсто акција "Мерцедеса".

"ЕУ ће морати добро да одмери шта може а шта не може да пусти. То је веома осетљиво питање", указује економисткиња др Катарина Закић.

Електромобили, електро-скутери, електрични аутобуси већ сада се највише продају у Кини. Они су само уигравање терена да се после 2020. освоји целокупно тржиште аутомобила Европе јефтиним а квалитетним производима.

Ако се томе дода и инфраструктура за пуњење, Кина би могла да рачуна на озбиљне приходе из Европе, а један од главних ланаца снабдевања биће пут свиле на коме се налази и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво