Уносан посао у Србији – узгој кунића

Узгајивачи кунића у Србији постали су део Групације за сточарство Привредне коморе Србије што ће им, после више деценија, омогућити да конкуришу за подстицајна средства из државних фондова. Малобројни произвођачи кунића у Србији тврде да је реч о сигурном и исплативом послу.

Породица Докнић из Бајмока код Суботице узгојем кунића бави се већ 15 година. Посао су започели као хоби, а сада спадају међу највеће произвођаче у Србији.

"Тренутно радим са неких 200 женки и то је неких 10.000 комада на годишњем нивоу, значи месечно 700-800 комада. Са неким минималним улагањима дo 5.000 евра може да се заради једна лепа просечна плата у Србији", каже Александар Докнић.

Јелена Докнић недавно је напустила посао у државној фирми и посветила се фарми кунића.

"То је опуштајући посао, јако је леп, без имало стреса", каже Јелена.

Српски произвођачи не могу да задовоље ни десетак процената од домаћих потреба за месом кунића. Ветеринарски заводи од слезине кунића праве вакцину против свињске куге, а маркети и ресторани у Београду не питају за цену. Крзно је такође тражено, а производња за светско тржиште је огроман, неискоришћени потенцијал.

"Могле би се извозити десетине хиљада комада на недељном нивоу, то је извоз у Европску унију или Русију", каже Александар.

Бајмочки произвођач поздравља одлуку државе да препозна узгој кунића као део сточарства, како би млади брачни парови могли да аплицирају за средства и да се уз помоћ државе подигне производња на нивоу целе земље.

Јелена Докнић тај посао препоручује свакој мајци и свакој породици. "Да могу заједно квалитетно да проведу време, а уз то и да зараде новац", рекла је Јелена.

Фармери из Бајмока тврде да је месо кунића најздравије за исхрану због своје нутритивне вредности и мањка масноћа и холестерола. По Докнићима, бављење кунићима позитивно делује и на брачне и на породичне односе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво