Уносан посао у Србији – узгој кунића

Узгајивачи кунића у Србији постали су део Групације за сточарство Привредне коморе Србије што ће им, после више деценија, омогућити да конкуришу за подстицајна средства из државних фондова. Малобројни произвођачи кунића у Србији тврде да је реч о сигурном и исплативом послу.

Породица Докнић из Бајмока код Суботице узгојем кунића бави се већ 15 година. Посао су започели као хоби, а сада спадају међу највеће произвођаче у Србији.

"Тренутно радим са неких 200 женки и то је неких 10.000 комада на годишњем нивоу, значи месечно 700-800 комада. Са неким минималним улагањима дo 5.000 евра може да се заради једна лепа просечна плата у Србији", каже Александар Докнић.

Јелена Докнић недавно је напустила посао у државној фирми и посветила се фарми кунића.

"То је опуштајући посао, јако је леп, без имало стреса", каже Јелена.

Српски произвођачи не могу да задовоље ни десетак процената од домаћих потреба за месом кунића. Ветеринарски заводи од слезине кунића праве вакцину против свињске куге, а маркети и ресторани у Београду не питају за цену. Крзно је такође тражено, а производња за светско тржиште је огроман, неискоришћени потенцијал.

"Могле би се извозити десетине хиљада комада на недељном нивоу, то је извоз у Европску унију или Русију", каже Александар.

Бајмочки произвођач поздравља одлуку државе да препозна узгој кунића као део сточарства, како би млади брачни парови могли да аплицирају за средства и да се уз помоћ државе подигне производња на нивоу целе земље.

Јелена Докнић тај посао препоручује свакој мајци и свакој породици. "Да могу заједно квалитетно да проведу време, а уз то и да зараде новац", рекла је Јелена.

Фармери из Бајмока тврде да је месо кунића најздравије за исхрану због своје нутритивне вредности и мањка масноћа и холестерола. По Докнићима, бављење кунићима позитивно делује и на брачне и на породичне односе.

број коментара 11 пошаљи коментар
(понедељак, 28. мај 2018, 15:02)
anonymous [нерегистровани]

Хммм!

Да не буде као са пужевима?

(субота, 26. мај 2018, 19:55)
anonymous [нерегистровани]

Bože sačuvaj!

Dobri porodični odnosi? Da mladi bračni parovi apliciraju?
Zašto se ne bavite nečim drugim? Postoji toliko poslova koji nisu smrtonosni po druge! Kunici su divna i osećanja bića, kako možete uzgajanje istih za meso i krzno nazvati "kvalitetno provedenim vremenom sa decom"? Učite decu da vole životinje i pronađite neko humanije zanimanje.
Kasnimo za svetom 400 godina.

(субота, 26. мај 2018, 18:36)
Nikola [нерегистровани]

Zbog cega?

Sto ne bismo ostavili te zivotinje na miru?

(субота, 26. мај 2018, 16:56)
Marko [нерегистровани]

Okrutno

Meni ovo deluje vrlo okrutno. Preslatka mala bica, ubijaju se zbog krzna... Ne bih mogao to ikad

(субота, 26. мај 2018, 16:49)
Vegan Lilian [нерегистровани]

Apsurd

Danas je varvarski uzgajati bilo koju vrstu životinja za krzno, meso... Meso i krzno može da se zameni, život ne može. To su osećajna i inteligentna bića, nisu zaslužila da umru kad može i veštačko krzno da se nosi i povrće i voće da se jede. I zdravije je i prihvatljivije. Ne budimo vandali. Budimo ljudi. Budimo humani. Pokažimo samilost prema životinjama, mnogo je razloga za to.

(субота, 26. мај 2018, 16:43)
ana [нерегистровани]

neisplativo

stvarno mi ne pada na pamet da se bakcem sa zecevima, koliko god pricali da je unosno.
ko je imao zeca, zna o cemu govorim.

(субота, 26. мај 2018, 16:25)
Goran [нерегистровани]

Ko jede zeceve

Konzumiranje svinjskog i govedjeg mesa je postalo vec kulturoloska stvar, tu i tamo neko jede jagnje, ali nikad nisam viseo da neko jede zeceve. Kako moze neko tako malu, pufnastu zivotinju da pojede? Kako je to unosan posao kad niko ne jede zeceve? Ne kapiram.

(субота, 26. мај 2018, 16:07)
Tamara [нерегистровани]

Stop eksploataciji i ubijanju životinja

Postoji mnogo unosnijih i boljih poslova od ubijanja životinja. Zašto da konstantno budemo zadnji u nečemu? Prebacite se na neki drugi posao, gde nećete štetiti životinjama, ljudima i planeti. Kunići su predivne životinje i ničim nisu zaslužili da umru zbog ljudske oholosti!

Osoba koja posao uzgajanja životinja koje se ubijaju radi krzna naziva "opuštajućim, jako lepim poslom i bez imalo stresa" ne zaslužuje ni minimum poštovanja, a očigledno je da nema ni gram ljudskosti u sebi.

(субота, 26. мај 2018, 13:09)
anonymous [нерегистровани]

Uslovi drzanja

Drago mi ja sto je ova porodica vredna i nasla za sebe dobar vid biznisa. Ipak mi smeta nacin na koji se drze kunici. Po mom utisku su kavezi premali i tesni.

(субота, 26. мај 2018, 11:57)
anonymous [нерегистровани]

Bez krzna

Srbija i ceo svet bez krzna zauvek!