Органска производња шанса Србије

За 175 милиона евра бесповратне помоћи из ИПАРД фондова стигло је 500 пријава, а првих петнаестак уговора биће потписано око 10. јуна, најавио је министар пољопривреде. Екипа РТС-а је проверавала зашто се у Србији органска храна упркос повољној клими и земљишту гаји на десет пута мањим површинама него у земљама Европске уније. А управо је таква производња означена као шанса Србије.

На 2.000 хектара у јужном Банату највећи произвођач органске хране у Србији гаји житарице и уљарице. Од првих корака у послу до првих резултата на њиви требало им је неколико година.

"Ми за сада, нажалост, извозимо сировине, 95 одсто на западно тржиште, махом у Швајцарску. Имамо посебне цене за домаће тржиште и на тај начин помажемо његов развој. Органска производња је велико искушење за произвођаче и без озбиљне подршке државе заиста није реална", наводи Владимир Бабић из фирме "Екоагри Србија".

А та подршка за сада изостаје. Ипак, држава планира веће субвенције, пре свега за мале произвођаче.

"Оно што је њихов проблем је како издржати конкуренцију у конвенционалној производњи услед сталног раста цена инпута и мислим да је управо за те мале произвођаче органска производња", наводи Велимир Станојевић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Под њом је тек 0,4 одсто земљишта у Србији, а органски производи у малопродаји учествују са једним процентом. Боље резултате последњих осам година подстиче и немачка организација за међународну сарадњу.

"Данас након осам година ако погледамо видећемо да се површина која је под органском производњом повећала са 6.000 на 15.000 хектара, да се број произвођача који се бави органском производњеом повећао са 1.000 на 3.500", наводи Томислав Кнежевић из ГИЗ-а.

Њихов укупан извоз не прелази 20 милиона евра, док рецимо немачко органско тржиште вреди девет милијарди.

"Огромна је вредност тог тржишта и оно бележи константан и стабилан раст и није последица неког тренда. Највеће шансе вероватно имамо на тржишту ЕУ – због близине, Споразума о слободној трговини, потреба потрошача, али оно што не смемо да заборавимо су високи стандарди које захтева ова производња носи са собом", наводи Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

У којој мери се стандарди поштују, око 1.000 произвођача у Србији мери апликацијом која им омогућава бржу комункацију са контролним кућама и штеди време и новац за извештаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара