Дирекција купила зграду "Рада" у Косовској за Правобранилаштво

Републичка дирекција за имовину Србије купила је за 341 милион динара зграду грађевинског предузећа "Рад" од 3.600 метара квадратних у Косовској улици, која је 14 пута била на продаји, а план је да се у тај објекат усели Државно правобранилаштво, рекао је директор Дирекције Јован Воркапић.

Јован Воркапић је за Танјуг навео да је то у последњих пет година једини објекат у центру Београда који је купила Дирекција.

"Јако смо задовољни што смо купили зграду по цени од 50 одсто њене тржишне вредности", каже Воркапић и објашњава да је објекат купљен по почетној цени, а да је за куповину био заинтересован још један учесник.

Наводи да је Влада Србије одлучила да купи вишеспратну зграду у центру Београда за потребе Државног правобранилаштва које је заступник интереса Републике Србије пред судовима и државним органима и да је јако важно да има добре услове за рад.

"Пружа им се прилика да сада раде у згради која је много условнија", рекао је Воркапић уз објашњење да је до сада Државно правобранилаштво било смештено у скученом простору у згради министарстава у Немањиној улици.

Како каже, објекат у Косовској улици ће пре усељења бити реновиран, а да је у току израда пројекта после чега ће бити познато колико новца ће бити потребо за радове.

Очекује да би реновирање требало да почне ове године, а да се радови заврше током идуће године.

У овом тренутку, каже Воркапић, још није познато колико ће новца бити уложено за реновирање, јер се чека израда пројекта.

У последњих пет година, каже, Дирекција није куповала објекте у Београду, али и истиче да је намера Владе да решава проблем канцеларијског простора за државне органе и организације, агенције и остале који су на буџету, кроз куповину зграда.

Истовремено, додаје, Дирекција продаје имовину у њеном власништву која је "неперспективна" за потребе државних органа.

Реч је, додаје, о продаји објеката који су у оквирима мастер плана Војске.

"То су неки пословни простори који не могу да се искористе за рад државних органа. То могу бити простори ван града који су из неког разлога припали, можда чак и кроз наследни поступак, Републици Србији, као последњем у реду наследника", рекао је Воркапић.

Навео је и да недостатак простора за државне органе и организације потиче још од времена НАТО бомбардовања када је више од 50.000 метара квадратних државног простора срушено и оштећено.

"Тако да у овом тренутку мањка простора, а једини начин јесте стицати нове просторе кроз куповину или кроз градњу", рекао је Воркапић. 

Додао је да је претходно потребно продати све што није корисно за државне органе како би се тај новац искористио за градњу нових функционалних зграда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво