Антић: Сигурно снабдевање гасом приоритет Србије и Бугарске

Министар рударства и енергетике Републике Србије, Александар Антић је, током Самита ЕУ и земаља Западног Балкана, потписао са бугарском министарском енергетике Теменушком Петковом, Заједничку изјаву о изградњи пројекта гасног интерконектора.

Изјава је потписана у присуству председника Републике Србије Александар Вучића, и лидера ЕУ и Западног Балкана, а има за циљ развијање пројекта повезивања енергетских тржишта и јачање сигурности снабдевања гасом у региону.

"Сигурност снабдевања гасом је приоритет Србије и Бугарске, али и свих земаља региона и Европе. Интерконекција Ниш-Димитровград је заједнички приоритет обе земље, на чему се интензивно ради, јер Европска унија преко својих грантова учествује у финансирању тог пројекта, и Србији је опредељено 49,6 милиона евра ", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Гасна интерконекција Србије и Бугарске веома је важна, имајући у виду да обе земље имају све већу потрошњу тог енергента, пре свега због раста индустријске производње, али и енергетске безбедности, као и потребе да се диверсификују правци снабдевања тим енергентом.

"Заједничким одговорним приступом превазилазимо изазове у области диверсификације и сигурности снабдевања гасом, узимајући у обзир значајан напредак, остварен на територијама обе земље" навео је министар Антић.

У декларацији коју су лидери ЕУ и земаља чланица Уније усвојили претходног дана у Софији, енергетска сигурност биће приоритет, између осталог, кроз бољу енергетску ефикасност, бољу прекограничну међусобну повезаност, диверсификацију извора и праваца као и уравнотежену комбинацију разних извора енергије уз бољу интеграцију обновљиве енергије.

Потписан Меморандум о разумевању са Европском инвестиционом банком

Министар Антић је у Софији, испред Владе Републике Србије, потписао и Меморандум о разумевању између Републике Србије и Европске инвестиционе банке. Сврха тог Меморандума је да се утврде кључни принципи предвиђене сарадње између Владе Србије и ЕИБ.

Од те финансијске институције се очекује да се укључи у припрему и финансирање одабраних појединачних приоритетних пројеката, који испуњавају националне циљеве развоја.

"Република Србија, на челу са председником Вучићем, има у виду да је улагање у енергетску и транспортну инфраструктуру, општинске и еколошке инфраструцтуре, климатско деловање, образовање, здравство, иновације и подршку приватном сектору, од пресудне важности за економски развој државе", нагласио је министар Антић.

ЕИБ би, према Меморандуму, између осталог требало да учествује у финансирању изградње 32 километара ауто-пута Ниш-Мердаре, инфраструктуре за унутрашњи водни транспорт, ревитализације у најнеразвијенијим и најсиромашнијим општинама у Србији, пројекат унапређења информационе и комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији, као и суфинансирању недостајућих средстава за интерконекцију Ниш-Димитровград-Бугарска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи