ММФ: Успешно реализован програм, раст најмање 3,5 одсто

Након успешног завршетка програма који је реализован у периоду од 2015. до 2018. године, економија Србије наставља да бележи добре резултате, наводи се у саопштењу ММФ-а након посете те међународне организације Србији.

Тим Међународног монетарног фонда (ММФ), који предводи Џејмс Руф, био је у Београду од 7. до 18. маја 2018. године.

"Након успешног завршетка програма који је реализован у периоду од 2015. до 2018. године, економија Србије наставља да бележи добре резултате у погледу стопе раста. Очекује се да ће раст достићи најмање 3,5 процената у 2018. години, подстакнут потрошњом, инвестицијама и извозом", саопштио је Руф.

Навео је да је, уз подршку одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије, инфлација и даље ниска и да се очекује да ће достићи око два процента на крају 2018. године.

Руф је указао и да резултати буџета за први квартал 2018. указују на још једну годину у којој би могао да се оствари фискални суфицит.

У Београду је, како је саопштено, било речи и о програму економских реформи који би подржао ММФ путем Инструмента за координацију политика.

"Потврђена је сагласност о циљевима политике, укључујући подстицање бржег и одрживог раста, очување фискалне дисциплине и финансијске стабилности, као и остваривање даљег напретка у реализацији амбициозног програма структурних реформи ради даљег побољшања животног стандарда становништва Србије. Постигли смо споразум око кључних елемената новог програма и намеравамо да се ускоро вратимо у Србију да бисмо привели крају разговоре када буде именован нови министар финансија", саопштио је Руф.

Џејмс Руф је захвалио властима Србије на гостопримству и сарадњи.

"Овом приликом бих желео да се захвалим бившем министру финансија Душану Вујовићу на одличној сарадњи током успешне реализације српског програма фискалног прилагођавања и реформи у периоду 2015-2018. године", закључено је у саопштењу.

После 10 дана разговора, свођења рачуна и планова, на крају посете стручњаци ММФ-а састали су се с председником Србије. А он, како саопштава његов кабинет, очекује да нови аранжман буде закључен током лета.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи