Бечки економски форум – Бизнис да предводи, политика да следи

На Балкану је увек било више историје и политике, него економије, због чега смо најнеразвијенији део Европе и зато је важно повезивање земаља региона, пре свега економско, јер бизнис треба да предводи, а политика да следи још ефективније, порука је премијера Западног Балкана са Бечког економског форума у Софији.

"Економско повезивање Западног Балкана може довести брже интеграције региона и уједнињеног Балкана у уједињеној Европи", поручила је генерална секретарка форума Хелена Кирчева, и истакла да економске активности зависе од политичке стабилности у свакој земљи и сваком региону.

Премијерка Србије Ана Брнабић је истакла да су региону Западног Балкана потребни мир и стабилност, а грађанима просперитет, због чега је изузетно важно унапредити економије кроз међусобну сарадњу. 

Навела је да, као неко ко је из бизниса дошао у политику, може да пореди оба света.

"Бизнис треба да предводи, а политика да је следи још ефикасније", нагласила је Брнабићева.

Бизнис је, додала је, по природи прагматичнији, док то политичари нису, али је регион, кроз Берлински процес, заједнички коморски систем, подстакнут да решава проблеме.

С тим у вези је навела и примере где је политика помогла економску сарадњу, попут недавног сајма привреде у Приштини, на којем је био велики број српских компанија, а српска влада их је охрабрила да учествују.

Исто тако, указала је да је велики број српских компанија, подстакнутих од стране владе, учествовало и на сајму у Мостару, а подсетила је и на посету председника Србије Александра Вучића Хрватској, као на важан корак ка превазилажењу баријера.

Црногорски премијер Душко Марковић истакао је да је на Балкану увек било више политике и историје, него економије, што је довело до мањка радних места и одласка младих и до тога да будемо најнеразвијенији део Европе.

"У последњих годину и по дана урадили смо све да мењамо приступ у региону. Никада се нису оволико лидери састајали као у ових годину дана и то је доказ да изграђујемо поверење и да заједно моземо ићи напред", рекао је Марковић.

Додао је да је зато уверен да је европска перспектива Западног Балкана нешсто што не сме бити упитно.

Коначно смо у региону, каже, постали свесни наших потенцијала и ресурса, а сада треба радити на њиховој валоризацији, а мора се развити и перцепција код људи да бизнис даје подстицај.

"Рекли су ми кад сам постао премијер да сам склон да подржим тајкуне и власнике компанија, не осиромашене грађане. То је резултат перцепције на Балкану да они који способни оробљавају ресурсе и грађане, уместо да се схвати да они стварају нову вредност", рекао је Марковић.

Како је додао, данас је највећи напор да научимо администрацију да не прави проблеме, тамо где их нема.

Македонски премијер Зоран Заев назначио је да Западни Балкан није више темпирана бомба , већ желимо да се повежемо са ЕУ, на сваки начин.

"Задовољни смо због обновљених разговора Београда и Приштине. На самиту сам могао да кажем да је мотивација из председавања Бугарске уродила плодом, а ја сам са грчким премијером Ципрсом дошао до решења које ће бити коначно за проблем дужи од 25 година", рекао је Заев и додао да се нада да ће грађани и институције позитивно реаговати и да ће се то решење потврдити.

Рекао је и да је послата позитивна порука и када је реч о ромингу, а указао је и да се мора радити на инфратсруктурном повезивању, јер камиони који превозе робу 80 одсто времена проведу на границама.

"Људе из бисниса могу да уверим да пријатељство нас политичара из западнобалканске шесторке помаже повезиавању, регион је атрактиван за инвестиције повезиање задржавамо високо на агенда", рекао је Заев.

Истакао је да је напредак који је остварен на Балкану у последњих четири/пет година историјски, те навео да су се у Београду јуче састали албански и српски министри туризма да би потписали важан споразум о заједничком раду туроператера из две земље, који ће осмислтии туристичке аранжмане за туристе из Азије, који у наш регион, каже, често путују Ер Србијом.

То је, подвукао је, само један од примера онога што радимо у региону, а то је све, каже, омогућила политика, захваљујући којој је регион постао занимљив и у економском смислу.

Премијер Албаније Еди Рама наводи да постоји интересовања за регион.

"Све је више интересовања за регион, негде мање, негде више, али то је тренд који ће само позитивно да се развија. Веома је важно да не изгубимо стрпљење. Говори се о замору од проширења, а ми треба да избегнемо замор од стрпљења, јер је за нас од кључне важности да напредујемо ка Бриселу и да што више нас постане део тог клуба", рекао је Рама који је незадовољан што Албанија није добила потврду датума за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Сви премијери пружили су подршку Албанији и Македонији на европском путу, и томе да што пре започну приступне преговоре.

Косовски председник Рамуш Харадинај рекао је да за регион економија значи све и навео да је Косово мала територија са мало становника, али је уложило доста у инфраструктуру, да је изграђен део ауто-пута ка Тирани, до границе, те додао да желе да се Приштина повеже са аутопутем са Нишом, алии са Скопљем.

За регион је, каже, заинтересовано више инвеститора, што је добро.

На форуму у Софији учествују премијери Западног Балкана – Србије Ана Брнабић, Бугарске Бојко Борисов, Албаније Еди Рама, Македоније Зоран Заев, Црне Горе Душко Марковић и косовски премијер Рамуш Харадинај, као и представници различитих економских институција. 

Иако је био позван, председник Савета министара БиХ Денис Звиздић није присуствовао Бечком економском форуму, због обавеза у БиХ.

Овај скуп "прати" Самит ЕУ и Западног Балкана који је јуче одржан у главном граду Бугарске. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво