Извештај НБС: Инфлација ниска и стабилна

Инфлација успорава, и до краја године ће остати ниска и стабилна, рекла је Јоргованка Табаковић на представљању извештаја Народне банке Србије. Раст бруто домаћег производа биће најмање 3,5 одсто у овој и следећој години.

Гувернерка је спокојна што се тиче свих економских показатеља, не само у овој већ и у наредној години. Изазове за стабилност курса динара и цена види само у већем повећању цена нафте и неизвесностима у међународним токовима капитала. 

Економска активност расте десето узастопно тромесечје. То је омогућило поваћање инвестиција и смањење нивоа ненаплативих кредита. Инфлација ће, према прогнозама Народне банке, ове и наредне године бити на нивоу од око три одсто.

"У априлу је раст потрошачких цена износио 1,1 посто међугодишње уз базну инфлацију од 0,8 одсто међугодишње, што је ниже од наших очекивања која смо изнели у фебруарском извештају о инфлацији. Разлог томе су пре свега ниже цене увозних цена од очекиваних и ниских цена хране", каже гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Бележи се и раст инвестиција и увоза, али је и увоз у великој мери покривен извозом. 

"Од укупног раста увоза у првом тромесечју, негде око 60 посто тог раста односи се на средства за репродукцију, где доминирају сировине за индустрију. На другом месту је опрема, због раста инвестиција. На трећем месту је тек увоз робе широке потрошње, који чини тек око једне шестине укупног увоза", каже Милан Трајковић, сарадник НБС.

Од почетка године имамо и висок нето прилив страних директних инвестиција, па ће њихов ниво до краја 2018. бити око 2,6 милијарди евра.

број коментара 0 пошаљи коментар