Вучић: Подстаћи предузетнички дух

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Софији да је веома важно да се подстакне развој предузетничког духа и најавио спремност за улагање више новца у ту област.

Вучић је пренео српским новинарима да је у разговору са главним извршним директором Светске банке Кристалином Георгијевом чуо речи похвале на рачун економског напретка Србије.

Наводећи да је Георгијева жена која помаже Србији, Вучић је указао да је била заинтересована за стање у јавним предузећима, у Азотари, ЕПС, Србијагасу, али да је порука да раст мора да буде виши.

Вучић је рекао да ће Србија тражити подршку Светске банке, јер је за нас од великог значаја развој предузетничког духа.

Успели смо у претходном периоду значајним страним инвестицијама, отварањем немачких, аустријских, америчких и других фабрика да постигнемо добре резултате, у извозу резултати су били бољи него икада, рекао је Вучић.

"Међутим, када се плате и пензије повећају онда и увоз расте, а новац одлази на робу широке потрошње, а не машине и алате", објаснио је председник.

Истакао је да је потребан убрзан развој нашег приватног сектора, у шта је Србија спремна да уложи више новца, и за шта јој је потребно знање Светске банке.

Навео је да су главни извозници у прва три месеца ове године били Фијат, Железара, а да када се погледа, нема српске приватне компанија која је извозник, онда се види да је Народни музеј највећи српски извозник, што је дугорочни проблем који мора да се решава.

Због подстицања предузетничког духа, како је рекао, позиване су стране компаније, како би се учили одговорношћу и развоју бизниса.

Када је реч о пензијама рекао је да се данас финансира свега 31 одсто из буџета, а раније је било 59 одсто, и да данас све боље функционише.

За такве економске успехе чуо је похвале од Светске банке, на које би, како је рекао, били поносни грађани Србије.

Навео је да је просечна плата у марту била 425 евра, и да ће се сваким следећим повећањем од осам до 10 одсто приближити 500 евра, али да је за то потрено имати стабилност и мир.

Говорећи о повезивању, која је главна тема Самита У Софији, Вучић је казао да очекује да ЕИБ одобри средства, од којих би 20 одсто била гратис, а 80 најповољнији кредит за ауто-пут Ниш-Плочник-Мердаре, 70 километара веома важних за овај део Србије.

Повезивање је услов да људи опстану, нагласио је он додајући да је неопходно радити на гасном и дигиталном повезивању.

"Када имате суфицит можете да рамишљате и о новим пројектима, а већ размишљамо о изградњи нових делова аутопутева, о чему ће бити речи у Бакуу", најавио је председник.

Изразио је и наду да ће престати условљавања око Транспортне заједнице, око добијања дипломатског статуса и да ће тој организацији бити седиште у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво