Недимовић: Ове године 30 милиона евра за наводњавање

У војвођанском насељу Нова Гајдобра, недалеко од Бачке Паланке, налази се један од највећих и најмодернијих система за наводњавање у Србији, који водом "натапа" 1.700 хектара земље.

То је инвестиција партнера из Уједињених Арапских Емирата, фирме "Ел Равафед" која у Србији инвестира и послује већ три године.

У плану је, каже директор те фирме у Србији Драган Црњански, да следеће године буде "покривено" 6.500 хектара земље тим иригационим системом.

Запослене фирме "Ел Равафед", као и поља на којима се гаје традиционалне ратарске културе, а које наводњава савремени систем користећи воду из канала Дунав-Тиса-Дунав, обишли су српски министар пољопривреде, шумараства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар климатских промена и заштите животне средине УАЕ Тини ел Зубеиди који су најавили нове инвестиције те арапске земље у Србију.

Недимовић је тим поводом истакао да ће ове године у линијске системе за наводњавање у Србији бити уложено 30 милиона евра, као и да ће "мини канали" какви су постављени у пољима Нове Гајдобре бити постављени на четрнаест регионалних системима за наводњавање који су тренутно у току.

"Један од основних разлога због којих смо се састали колега из УАЕ и ја била је и прича око иригационих система. Ово је један од примера како треба да изгледају најмодернији системи за наводњавање у Србији", рекао је министар.

Додао је да ће у сарадњи са "Абу Даби" фондом и на другим земљиштима, а која су државна и која ће користити свим пољопривредницима, такође бити постављени савремени системи за наводњавање.

Зубеиди је подвукао да је сарадња између Србије и УАЕ најпродуктивнија у области пољопривреде, и изразио задовољство што компаније његове земље инвестирају у Србију и што су иригациони системи успели да донесу бољитак у узгоју житарица и поврћа.

"Ми смо унапредили старе технологије новим које данас остварују много бољу продуктивност. Оно што смо овде у Србији урадили је одличан показатељ свету да таква технологија може да се искористи и да побољша партнерство две земље у пољу агрокултуре", указао је Зубеиди.

Најавио је да ће УАЕ наставити да сарађују са Србијом, не само у досадашњим областима, већ и у "новим бизинис приликама".

На пољима Нове Гајдобре запослени фирме "Ел Равафед" гаје пшеницу, јечам, кукурузно семе, сунцокрет, соју, шаргарепу, кромпир, а кажу да ће се у наредним годинама и сезонама више оријентисати узгоју поврћа.

број коментара 0 пошаљи коментар