Како наћи равнотежу између жеља пензионера и могућности буџета?

Вест да Међународни монетарни фонд предлаже Влади да укине Закон о привременом умањењу пензија из 2014. године отворила је полемику и међу пензионерима и међу стручњацима. У Влади кажу да неће предлог коментарисати док се разговори не заврше.

Пажљиво и по мери свих тражи се решење за питање које се тиче 1.700.000 људи у Србији који су завршили радни век. Закон о привременом уређењу начина исплата пензија формално није био орочен. Ипак, односио се на кризу.

Ако би закон био укинут, како предлаже ММФ, пензије до 25.000 динара не би се повећале. Минимално би биле увећане оне од око 30.000, а највећу повишицу добили би пензионери који примају више од 50.000 динара месечно, којима је и умањење и било највеће.

Питање је како наћи равнотежу између пензионера и државне касе.

"Не може одједанпут, не може на брзину, морају се направити калкулације и морају се поштовати неки критеријуми очувања макроекономске равнотеже, и у том смислу принцип постепености је незаобилазан", указује Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Фискални савет је израчунао да, ако би се Закон о привременом умањењу пензија одмах укинуо, то би значило додатно издвајање из буџета од 25 милијарди динара.  

"То јесте велики износ за буџет, ми смо зато и дали решење да, ако је немогуће у једној години укинути закон, да се иде у фазно укидање током пар године, па да се током ове године пола тог закона укине, а у другој години друга половина", напомиње Никола Антипармаков из Фискалног савета Србије. 

Део опозиције тражи посебну скупштинску седницу на којој би се расправљало о враћању смањених пензија. Синдикати пензионера захтевају повлачење тог закона и укидање казнених поена за превремено пензионисање.  

"Они (Фискални савет) су предложили три варијанте, ми подржавамо тачку која се односи на потпуну ликвидацују овог закона, односно његово повлачење, јер је то једино правно одрживо, све друго што се предлаже није валидно и правно је дискутабилно", каже Живомир Тешић из Савеза пензионера Србије.

"Деведесет и осам одсто пензионера са пензијама испод 60.000 динара имаће веће пензије него што су имали 2014. Само њих 1,7 одсто који су имали пензије веће од 60.000 имаће за нијансу мање него што су имали 2014. Да би људи разумели, ММФ од нас тражи да свима овима идемо у рикверц, да би се овде пре свега вратиле највише пензије, а сиромашни пензионери да немају никакво повећање. Наше је да заштитимо најсиромашније", поручио је председник Србије Александар Вучић.

У Влади не желе да коментаришу препоруку ММФ-а док се разговори о новом аранжману не заврше.

број коментара 9 пошаљи коментар
(среда, 16. мај 2018, 10:44)
anonymous [нерегистровани]

Неко не говори истину

Пред последњу "повишицу" пензија највиши државни руковдиоци, па и чланови Фискалсног савета тврдили су да је било могуће вратити све умањене пензије на законом предвиђени нови, али да онда сви пензионери не би добили повишицу од 5%, већ би она износила "свега" 2,5%. Сада испада да би враћање умањених пензија опет био удар на буџет . Значи, нема довољно пара за то. Повећање "малих" пензија а настојање да се задржи умањење "великих" (а све пензије су објективно ниске) је чиста демагогија и покушај да се пензионери заваде између себе, уместо да се заједно изборе за оном што је законом прописано. Поштовање законитости је стуб и основ сваког уређеног система, а овде се уводи безакоље као систем. непоштовањем закона губе сви. И то ће се завршти тужбама оштећених пензионера што ће у крајњем, кроз камате и судске трошкове, испасти скупље за дражаву која се толико "брине".

(уторак, 15. мај 2018, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

Pobogu ljudi

Pa onima koji imaju malu penziju, treba dati socijalnu pomoc, a ne uzimati pare od onih koji imaju malo vecu penziju i davati je onima koji su manje izdvajali u fond!!!

(уторак, 15. мај 2018, 18:11)
anonymous [нерегистровани]

Nisu to zelje

Zaradili smo to i to je cinjenica. Ne radi se tu o zeljama, Postovati Ustav i zakone.

(уторак, 15. мај 2018, 08:54)
Miki [нерегистровани]

Povećati niske penzije

Lepo zvuči svima po zasluzi. Problem je u tome dali su plate penzionera sa penzijom većom od 40 000 dinara bile tada zasluđene? Prave se svi naivni. Znaju svi da nisu. Mi nismo imali tržišnu privredu. Imali smo "Samoupravljanje" u kome su glavnu reč vodili rukovodioci.Radnici su izmanipulisani da prihvataju takve razlike u plati. Osnos se kretao 7 prema 1. Nikakvim rezultatima to nije bilo opravdano.Tada kada su bili u radnom odnosu ' uđivali su a i danas kao penzioneri ponovo uđivaju. Trebalo bi bar da se založe da se niske penzije povećaju da bi se bar malo u starosti pravda zadovoljila.

(уторак, 15. мај 2018, 08:01)
anonymous [нерегистровани]

Prvo i drugo

Prvo: Zašto jedan ima penziju 13.000, a drugi 50.000, zato što su toliko zaradili. Tu ne treba ništa oduzimati ili dodavati.
Drugo: Slažem se sa stavom da treba pomoći onima sa malim primanjima, ali ne i onima koji imaju malu penziju, koja im služi za džeparac. Ako je solidarna pomoć penzionera to ne mogu odlučivati državni organi, već udruženja penzionera. Ako odlučuju državni organi, onda to mogu iz budžeta i zvalo bi se socijalna pomoć.

(понедељак, 14. мај 2018, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

U svim medijima se pominje reč "povišica, najveća povišica".
Ako se nekome tokom tri godine svakog meseca isplaćuje manja penzija na osnovu nekog privremenog zakona, ukidanjem zakona on će dobiti penziju koliko treba da dobije.
Ja tu ne vidim povišicu, već vraćanje na zakonski odredjen nivo.
Povišica važi za sve penzionere, a ovo je vraćanje uzetog.

(понедељак, 14. мај 2018, 21:37)
anonymous [нерегистровани]

Закон је истекао

31.12.2017. - тако пише у закону (има га на сајту Скупштине), али то никога не интересује.
Треба помоћи најсиромашнијима, али су фонд највише пунили они који су највише и оштећени законом. Неки компромис је неопходно пронаћи. Није у реду ни да све оде онима којима је највише одузето, нити онима којима највише треба.

(понедељак, 14. мај 2018, 21:11)
Радан [нерегистровани]

Поштено, без уравниловке

Пензије не треба да буду социјална категорија већ сваком према заслузи. Логично да су они са већим пензијама више одвајали у пензиони фонд и да сада треба да имају и адекватне пензије без умањења.

(понедељак, 14. мај 2018, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

Kakvo ludilo!!!

Penzionerima koji imaju 50.000 penzije, 2000 din sigurno nece mnogo znaciti, ali razmislite samo, koliko bi tih 2000 znacilo onim penzionerima koji primaju 13.000 ! Tih (na primer) dve hiljade, pa oni znace razliku izmedju dostojanstvenog zivljenja starosti i najgoreg siromastva...Razmislite, gospodo iz nadleznih institucija o ovim mojim recima, ako se desi da procitate komentar...