ИПА фондови и ЕБРД за развој малих и средњих предузећа

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са директором представништва Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији Данијелом Бергом о координираном приступу те банке и ЕУ у подршци и развоју малих и средњих предузећа - превасходно у смислу стандарда њиховог пословања, повећања продуктивности и побољшања квалитета рада.

Циљ је да се координираним приступом фондова ЕУ (ИПА 2018) и ЕБРД унапреди приступачност кредита које ЕБРД обезбеђује за развој малих и средњих предузећа, а због локалног економског развоја.

Јадранка Јоксимовић је сагласна са потребом ефикасног модела комбиновања бесповратних ИПА средстава и зајмова ЕБРД, уз напомену да би износ бесповратних средстава ЕК за Србију требало да буде и већи.

Такође, наглашена је неопходност даље сарадње у реализацији пројеката из области енергетске ефикасности. Министарка је указала на важност тих пројеката, а њена иницијатива препозната је и подржана од међународних финансијских институција и ЕК.

Јоксимовићева је информисала Берга да су Министарство за европске интеграције и Развојна агенција Србије потписале Меморандум о сарадњи везан за координацију активности и налажења финансијских извора за пројекте на локалу, и то кроз мрежу регионалних развојних агенција. То ће, како је објаснила, допринети бољем препознавању потреба малих и средњих предузећа на локалном нивоу.

Директор представништва ЕБРД Данијел Берг прецизирао је да се средства опредељена за регионалне инцијативе, у значајној мери издвајају за потребе Србије, што доказује капацитете институција наше државе у односу на регион.

број коментара 0 пошаљи коментар