Јапанци заинтересовани за инфраструктурне пројекте у Србији

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се са новопостављеним амбасадором Јапана у Београду Ђунићијем Марујамом, са којим је разговарала о пројектима у области друмског, железничког, водног и ваздушног саобраћаја, као и могућностима сарадње две земље у области инфраструктуре и енергетске ефикасности.

"Србија је данас политички и економски стабилна земља која успешно реализује важне инфраструктурне пројекте. Завршавамо Коридор 10, радимо на изградњи Коридора 11, унапређујемо железнички и водни саобраћај, улажемо у аеродроме у Србији", рекла је Зорана Михајловић.

Министарка је изразила задовољство због заинтересованости Јапана да преко Јапанске међународне агенције за сарадњу (ЈИЦА) учествује у реализацији инфраструктурних пројеката које Министарство води, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

"Наш циљ је повезивање са суседима и јачање сарадње са свим међународним партнерима. С тим у вези, надам се и да ћемо у наредном периоду потписати споразуме о сарадњи са нашим јапанским партнерима, пре свега у области ваздушног и водног саобраћаја, као и у области енергетске ефикасности, имајући у виду велико искуство којим располажете. Такође, заинтересовани смо за ваша идејна решења када је у питању изградња метроа од аеродрома до града", рекла је она.

Амбасадор Јапана Ђунићи Марујама истакао је да је Јапан заинтересован да се укључи у важне пројекте које реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, предложивши скорији састанак делегације Јапанске међународне агенције за сарадњу и МГСИ.

Михајловићева је амбасадору као поклон уручила ћилим из источне Србије, рад жена са села, чланица Етно-мреже, као део праксе потпредседнице Владе да званичницима са којима се састаје поклања ручне радове настале као резултат иницијативе "Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима", коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.

број коментара 0 пошаљи коментар