Јавни дуг на крају марта 59 одсто БДП-а

Министарство финансија је објавило да је јавни дуг Србије на крају марта ове године износио око 23,72 милијарде евра, што је 59 одсто бруто домаћег производа. Суфицит буџета у првом кварталу 6,5 милијарди динара.

Како се наводи на сајту Министарства финансија, на крају фебруара јавни дуг је био 23,34 милијарде евра, што је било 57,9 одсто БДП-а.

Јавни дуг Србије је на крају 2017. године био 23,22 милијарде евра, односно 61,5 одсто БДП-а. 

На крају 2016. године, јавни дуг је износио 71,9 процената БДП-а, а годину раније је његов удео у бруто производу земље достизао чак 74,7 одсто.

Највећи удео јавног дуга у БДП-у забележен је 2000. године и износио је 201,2 одсто, а најнижи, од 28,3 процента, регистрован је 2007. године.

Суфицит републичког буџета износио је у првом кварталу 2018. године 6,5 милијарди динара, објавило је Министарство финансија.

Наплаћени су приходи у износу од 266,7 милијарди динара, док су расходи износили 260,3 милијарде динара, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства финансија.

У марту је дефицит буџета износио 12,1 милијарду динара.

Приходи су остварени у износу од 89,6 милијарди динара, од чега су порески приходи били 75,9 милијарди динара, а највећи део потиче од уплате ПДВ-а – 38 милијарди, и од акциза 20,7 милијарди динара. 

Непорески приходи остварени су у износу од 13,1 милијарду динара, од чега се 2,9 милијарди динара односи на приход по основу премије за емитовање хартија од вредности, док је прилив донација износио 0,6 милијарди динара.

Расходи буџета су извршени у износу 101,7 милијарди динара, наводе из Министарства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво