Српски привредници у Диселдорфу, шанса за нове инвестиције

У уторак нова прилика за ново економско повезивање Србије и Немачке. Српски привредници са председником Вучићем и представницима Привредне коморе у посетиће једну од економски најзначајнијих немачких покрајина - Северну Рајну Вестфалију. На пословном форуму у Диселдорфу учествоваће око стотину немачких привредника из индустрије аутоделова, хемијске, машинске, телекомуникација. међу њима и две српске фирме које успешно послују у Немачкој.

После Баварске, Баден Виртмберга, Хесена на реду је да позовемо инвеститоре из Северне Рајне Вестфалије која 18,5 милиона становника ствара више од петине укупног бруто домаћег производа Немачке. Осим позива инвеститора - ништа мање је важно да укључимо наше добављаче.

Председник ПКС Марко Чадеж каже да смо из ове покрајине добили највише уговора када су у питању добављачки ланци - из машинске електроиндустрије где су неке наше фирме из Смедерева, Зрењанина, које су учествовали на данима добављача у Београду ушле у њихов систем и то је оно што јесте циљ оваквих ствари.

У Србији већ послују компаније из те покрајине попут "Метроа", "Хенкела", "Доктор Еткера", ДХЛ-а, "Бајера". Северна Рајна Вестфалија је други најзначајнији партнер Србије међу немачким покрајинама.

Та покрајина је први партнер у увозу и трећи у извозу из наше земље. У 2017. размена је достигла 620 милиона евра - 30 одсто више него у 2016. што представља 14,7 одсто укупне размене које остварујемо са Немачком.

Српски извоз је 269,4 милиона евра и у 2017. повећан је чак 40,1 одсто у односу на претпрошлу годину. Добар пословни амбијент и субвенције инвеститорима само су један али не и једини разлог за привлачења немачких инвестиција.

"Већина компанија из различитих геостратешких и свих осталих глобалних услова за пословање иде ка нама, у томе се показала Србија као веома добар и поуздан партрнер у сарадњи и то је један од разлога што ће немачког капитала бити све више у Србији", рекла је Радојка Николић, уредник часописа "Бизнис и финансије".

Немачки амбасадор Аксел Дитман Немачка недавно је потврдио одлучност његове земље да на партнерским односима помогне Србији да развија економију и више инвестира како би се остварио заједнички циљ уласка у Европску унију. 

Аксел Дитман каже да је Србија последњих година учинила много у реформама и напретку на Дуинг бизнис листи.

"Подсетио бих да је донела Закон о раду, увела електонску грађевинску дозволу и дуално образовање. Реформе у владавини права нису лаке, али да је првна сигурност не само немачким већ и домаћим фирмама неопходна како би што више њих одлучило да инвестира у нашој земљи", рекао је Дитман.

Немачке фирме у Србији запошљавају 44.000 људи који стварају десет одсто нашег бруто домаћег производа. За ову годину најављен је долазак још две велике фирме из високотехнолошких области које ће запошљавати високообучене раднике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво