Повртари лесковачког краја задовољни ценама

У Јужном поморављу ове године поврћем је засађено 13.000 хектара од чега је 2.500 пластеничка производња. Повртари очекују добар род, а у лесковачком крају је све више добро организованих задруга, који своје производе извозе на руско тржиште и у земаље у окружењу.

У Јужном поморављу повртари у ово доба године не знају за одмор. Беру краставац, наводњавају парадајз и паприку, ваде кромпир. Посао не може да чека иако није лако под пластеницима јер је температура у најтоплијем делу дана и преко 50 степени.

Произвођачи су за сада задовољни ценама. Цена краставца је, на пример, између 60 и 70 динара за килограм.

"Беремо краставац убрзо ће да стигне и парадајз, паприка и све остало. Род је задовољавајући", каже Милош Стојиљковић из села Тогочевце. Цене су, додаје, пристојне за ово доба године.

У селу Тогочевце у општини Лебане млади људи се не исељавају. Кажу, од повртарства може добро да се живи. Помажу једни другима, међусобно се консултују.

Ивица Ђорђевић је одлучио да ове године у већем обиму сади млади кромпир. Није се покајао.

"Кромпир је изузетно лепо родио ове године. И цена се показала изузетно добро – између 60 и 70 динара, зависи од тржишта где се пласира", истиче Ивица.

Произвођачи из Јужног поморавља знају да је за добру зараду потребан квалитет и континуитет у производњи. Прате стање на тржишту, али иако су се навикли, велике осцилације цена им и даље праве проблем.

Све више задруга 

У лесковачком крају све је више и задруга које су добро организоване и који своју робу извозе.

"Имали смо извоз младог купуса за Руску Федерацију, извезен је одређени контингент, надамо се да ће у наредном периоду кренути и парадајз, не само за Руску Федерацију већ и у земље у окружењу", каже Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

У Јабланичком округу под поврћем је око 13.000 хектара. Од тога 2.500 је пластеничка производња. Захваљујући повољним кредитима производња поврћа из године у годину постаје све значајнији сегмент у укупном, не само пољопривредном развоју југа Србије.

Пластеници су праве мале фабрике хране у које још може и мора да се инвестира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво