Какве ће бити цене горива у Србији?

На овонедељну одлуку председника Доналда Трампа да Сједињене Америчке Државе напусте нуклеарни споразум са Ираном прво су реаговале светске берзе. Цена нафте је достигла троипогодишњи максимум и у последња три месеца црно злато поскупело је за чак 20 одсто. То се већ одражава и на цене на нашим пумпама.

Светске нафтне берзе бележе рекорде цене – барел "амричке лаке нафте" кошта више од 70 долара а "Брент" на лондонској берзи премашује 77 долара. То утиче и на цене на нашим пумпама, јер две трећине потреба за нафтом и дериватима Србија покрива из увоза.

"Забрињава нас, али принуђени смо да сипамо", каже један од возача са којима је разговарала екипа РТС-а. Неки од грађана комбинују – понекад иду аутомобилом, а понекад аутобусом.

"Све зависи – колико имам толико и сипам", кажу грађани.

У протекла три месеца цене деривата на нашим пумпама порасле су 2,5 одсто, односно четири динара по литру. Просечна цена литре бензина већ досеже до 149 динара, а евродизела од 157 динара до 160 динара.

У нафтним компанијама кажу да велики део цене чине акцизе а зависе и од курсних разлика, на шта они не утичу.

"НИС може да утиче на формирање цена горива и то чини кроз повећање ефикасности у свом пословању. Поред тога, својим клијентима нудимо флексибилне, избалансиране цене, у складу са тржишним кретањима. НИС ће се и даље трудити да очува конкурентне цене као и да оне не буду изнад просечних у региону", саопштио је НИС.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић указује да ће ситуација у наредном периоду зависити од дешавања на глобалном тржишту.

"Уколико се на глобалном тржишту буде мењало, сигуно ће доћи и до повећања цена горива на пупама", каже Мићовић.

Анализе су показивале да ће се ове године цена црног злата кретати око 60 долара. Због светских геополитичких превирања неки аналитичари упозоравају да би већ следеће године цена барела могла да достигне и 100 долара.

"Повећање цена енергената имаће негативан утицај на светску економију која се и даље бори да избегне сенку економске кризе. Глобални економски раст успораваће се за неколико процентних поена на сваких 10 америчких долара на раст цена нафте", каже Сијао Лиан, истраживач из Центра за америчке економске студије.

Сигурно је да нафтно тржиште неће мировати. Иран је трећи светски извозник нафте и могао би да умањи испоруке за милион. Договор земаља извозница нафте, чланица – ОПЕК-а и Русије, већ је ограничио производњу. Све то може да направи велики јаз у понуди и потражњи нафте на светском тржишту, што се свакако одражава на цене.

број коментара 16 пошаљи коментар
(уторак, 15. мај 2018, 15:17)
Nikolaj [нерегистровани]

najskuplji dizel u Evropi

Zašto se niko ne bavi cenom dizela na pumpama u Srbiji jer je isti trenutno najskuplji u EU uključujući i Veliku Britaniju!? U Srbiji mu je cena 1.34 eur a u Britaniji 1.33 eur... U Bugarskoj je inače 0.95 eur...

(понедељак, 14. мај 2018, 11:04)
anonymous [нерегистровани]

Epilog

Kada je nafta na svetskom tržištu bila 80tak dolara, cene npr. BMB95 su bile oko 150 dinara. Cena nafte se više nego prepolovila, cena goriva, jedva malo. Kada nafta opet bude 80 dolara BMB95 će u Srbiji koštati 250 dinara. Šta kaže matematika? Državni apetiti su abnormalni. Budžet punjen ogromnom količinom novca nastalo iz razlike kada je cena nafte padala. Od koga? Od prebogatih građana Srbije. A kada cena nafte počne da raste rašće i cena goriva. pa ćemo od nagte koja koja će imati istu cenu kao pre nekoliko godina imati duplo skuplje gorivo.

(понедељак, 14. мај 2018, 01:02)
anonymous [нерегистровани]

Sahranite Teslu da vaskrsne

Urna je u muzeju. Odnesite je u manastir i za 20 godina vise nece biti potrebna nafta. Bez potrebe za naftom nema ni problema na planeti. Arabljani ce se umiriti, vazduh procistiti, zagrevanje planete stati, Ameri zanemariti.

(понедељак, 14. мај 2018, 00:18)
anonymous [нерегистровани]

Apel novinarima

Još jedan glas za pitanje o e85 gorivu. Zašto kod nas nema tog derivata? Cena bez akciza tog goriva je za nijansu skuplja od benzina( sa ovim poskupljenjem nafte će se izjednaciti). Ekološki je i auto manje troši i bolje je za motor.

(понедељак, 14. мај 2018, 00:18)
Nishki [нерегистровани]

Re: Etanol!

"Zasto nema E85 da se kupi u Srbiji?"
ODGOVOR:
Moli Boga da se ethanol ne prodaje na pumpama kao gorivo za auta. Za proizvodnju ethanol goriva koristi se ljudska i zivotinjska hrana. Cena hrane bi se podigla do te mere da bi smo svi u svetu bili gladni.
Poz iz CCCCanade.

(недеља, 13. мај 2018, 16:52)
anonymous [нерегистровани]

Kava će biti cena ?

Sigurno neće biti jeftinije.

(недеља, 13. мај 2018, 13:41)
Savo [нерегистровани]

Tuzno

Najskuplje gorivo u Evropi na osnovu standarda gradjana,Sramota,prevrsili ste svaku meruuuu ....

(недеља, 13. мај 2018, 13:09)
Nesa [нерегистровани]

Bas me briga...

Bas me briga, ionako uvek sipam za samo 2000 hahahaha....

(недеља, 13. мај 2018, 13:03)
anonymous [нерегистровани]

Svaka odluka vazna

Izgleda da svaka odluka, vezana ili ne vezana za naftu podize njenu cenu a "krem" drustvo se samo bogati!

(недеља, 13. мај 2018, 12:43)
anonymous [нерегистровани]

kartel

Naftni kartel predvodjen NISom namesta cene goriva.