Откуп јагода сигуран, зарада "слатка"

Новац од јагода је прва и најслађа зарада произвођачима, али и сезонском радницима у Србији. Јагоде засађене на отвореном сада су у пуном роду и одличног квалитета. Једино би честе кише могле да ометају бербу и умање род.

"Роксана" – упућени кажу краљица међу јагодама. Има укусне и крупне плодове и савршена је за транспорт на удаљена тржишта. Управо из тог разлога из Ковачевца код Јагодине готово све количине које се произведу на отвореном одлазе на руско тржиште.

Задовољни Руси, а још и више наши произвођачи, јер им је откуп сигуран, а цена за сада добра. 

Иван Симић, произвођач јагода каже да је задовољан што се тиче почетка бербе. Додаје да Руси траже да буде чиста роба, да нема трулежи, да није прљава јагода, али је то је мало немогуће због кише. 

Симић производи јагоде на 1,3 хектара. Залива системом "кап по кап" тако да киша сада може само да шкоди роду и да убрза труљење. Тренутна откупна цена је од 120 до 150 динара за килограм. Јагода је ипак осетљива и ваља је обрати што пре, а берача ове године има довољно.

Берачи раде ујутру од седам до седам увече и кажу да је 2.000 динара дневница, а 200 динара по сату. 

Јагода је рентабилна јер већ у првој години плодоношења враћа уложено, а у другој могуће је остварити лепу зараду. Прошлогодишњи принос у Србији био је око 30 хиљада тона, ове године биће сигурнно знатно већи.

"Производња се шири, достигла је негде око седам хиљада хектара прошле године. Мислим да ће та производња ове године бити још и виша тако да тенденција је раста и у приносу и у површинама", каже Јелена Томић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Пољопривредници су дакле пронашли своју рачуницу. Иако је јагода захтевна биљка и има пуно мануелног рада око ње током године, зарада је солидна, а улагања нису велика. Јагоде се лако продају, а род би био и већи да је више система за заливање и домаћег садног материјала.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво