Предлог ММФ-а о пензијама – ко би заправо добио повећање?

Мисија Међународног монетарног фонда, која у Београду разговара о новом аранжману из предострожности, сугерисала је српској страни да укине Закон о привременом умањењу пензија. Док ММФ сматра да то омогућују стабилне јавне финансије, надлежни вагају да ли на тај начин могу подједнако да заштите и пензионере са најнижим примањима.

Већ три године јавне финансије у Србији су стабилне, а Закон о привременом умањењу панзија улази у четврту годину. Он се не односи на више од милион пензионера којима пензије нису ни умањиване и због тога надлежни с резервом гледају на предлог ММФ-а.

"Они траже да се драстично повећају пензије онима који примају више од 50.000 динара, а да се ни за динар не повећају пензије онима који имају испод 25.000, а то је 61 одсто пензионера, и да се минимално увећају онима који имају 30.000, што ће рећи да 75-76 одсто пензионера ништа не би добило од наредног повећања", указао је председник Србије Александар Вучић.

У највећем пензионерском удружењу кажу да су заслужили укидање таквог закона, и да од почетка године инсистирају на томе. Зато и предлог ММФ-а стиже у прави час.

"За нас значи да ће Влада то узети озбиљно у разматрање и да ће пензије вратити на ниво из новембра 2014, наравно са свим повећањима која смо имали. И да припреми реафирмацију члана 80 закона о ПИО – да ће поново поштовати два пута годишње усклађивање пензија", каже Василије Белобрковић, заменик председника Савеза пензионера Србије.

Премијерка Ана Брнабић је за сада ближа системском решењу које би кроз повишице решило проблем пензија.

"Не можемо само једноставно да кажемо – тај закон се укида јер никоме нећемо умањити пензије, сада морамо да видимо само фазно да пређемо на један нормалан систем, где бисмо двогодишње фазно усклађивали пензије у складу са растом БДП-а", објашњава Брнабићева.

Александар Вучић истиче да је увек за заштиту најсиромашнијих.

"Видећемо шта ће Влада одлучити, можда и нађемо неку комбинацију. Видећемо какви ће ефекти нашег суфицита бити у буџету у наредна три месеца", рекао је Вучић.

Од 2014, када је почело привремено умањење дела пензија, њихово учешће у БДП-у пало је на пројектованих 11 одсто, а из буџета за дотацију исплате пензија уместо половине, сада је потребно мање од трећине новца.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво