Предлог ММФ-а о пензијама – ко би заправо добио повећање?

Мисија Међународног монетарног фонда, која у Београду разговара о новом аранжману из предострожности, сугерисала је српској страни да укине Закон о привременом умањењу пензија. Док ММФ сматра да то омогућују стабилне јавне финансије, надлежни вагају да ли на тај начин могу подједнако да заштите и пензионере са најнижим примањима.

Већ три године јавне финансије у Србији су стабилне, а Закон о привременом умањењу панзија улази у четврту годину. Он се не односи на више од милион пензионера којима пензије нису ни умањиване и због тога надлежни с резервом гледају на предлог ММФ-а.

"Они траже да се драстично повећају пензије онима који примају више од 50.000 динара, а да се ни за динар не повећају пензије онима који имају испод 25.000, а то је 61 одсто пензионера, и да се минимално увећају онима који имају 30.000, што ће рећи да 75-76 одсто пензионера ништа не би добило од наредног повећања", указао је председник Србије Александар Вучић.

У највећем пензионерском удружењу кажу да су заслужили укидање таквог закона, и да од почетка године инсистирају на томе. Зато и предлог ММФ-а стиже у прави час.

"За нас значи да ће Влада то узети озбиљно у разматрање и да ће пензије вратити на ниво из новембра 2014, наравно са свим повећањима која смо имали. И да припреми реафирмацију члана 80 закона о ПИО – да ће поново поштовати два пута годишње усклађивање пензија", каже Василије Белобрковић, заменик председника Савеза пензионера Србије.

Премијерка Ана Брнабић је за сада ближа системском решењу које би кроз повишице решило проблем пензија.

"Не можемо само једноставно да кажемо – тај закон се укида јер никоме нећемо умањити пензије, сада морамо да видимо само фазно да пређемо на један нормалан систем, где бисмо двогодишње фазно усклађивали пензије у складу са растом БДП-а", објашњава Брнабићева.

Александар Вучић истиче да је увек за заштиту најсиромашнијих.

"Видећемо шта ће Влада одлучити, можда и нађемо неку комбинацију. Видећемо какви ће ефекти нашег суфицита бити у буџету у наредна три месеца", рекао је Вучић.

Од 2014, када је почело привремено умањење дела пензија, њихово учешће у БДП-у пало је на пројектованих 11 одсто, а из буџета за дотацију исплате пензија уместо половине, сада је потребно мање од трећине новца.

број коментара 48 пошаљи коментар
(недеља, 13. мај 2018, 16:18)
anonymous [нерегистровани]

borcic_.b@mts.rs

"KJS" u komentaru kazete da je Vasa majka dobila invalidsku penziju u iznosu od nesto manje od 15.000 dinara. Budite ljubazni pa napisite koliko je Vasa majka imala radnog staza kad je otisla u penziju i na kojim poslovima je radila, pa ce vam biti jasnije zasto je dobila manje od 15.000 dinara.

(недеља, 13. мај 2018, 09:53)
anonymous [нерегистровани]

penzioner

Ovo sto je radjeno sa umanjenjem navodno velikih penzija je protivno Ustavu i zakonu o PiO.To vlast vrlo dobro dobro zna.A to sto se vlast brine za siromasne penzionere neka uzme od svojih primanja ili neka subvencionise placanje svih dazbina tih siromasnih .Zapamtite za svagda ne smete uzimati nesto usta smo postenim radom ulagali decenijama.

(субота, 12. мај 2018, 20:54)
Dragan [нерегистровани]

Ne mogu da verujem

Ne mogu da verujem da jedva nekolicina razumeju suštinu vesti. Većina piše o povećanju penzija što uopšte nije tema vesti. Radi se jednostavno o prestanku važenja Zakona iz 2014. koji privremeno umanjuje penzije. Njegovim prestankom bi se samo nastavilo sa primanjem penzija po Rešenjima (bez umanjivanja). Povećanje (takozvane povišice) su životno važne, naročito za penzionere sa malim primanjima, ali to je druga tema.

(субота, 12. мај 2018, 16:40)
Tanja [нерегистровани]

povecanje

Povecanje za one koji imaju najmanje je logicno.

(субота, 12. мај 2018, 16:23)
anonymousverica janik [нерегистровани]

siromasni

vlada treba da najvise poveca penzije najnizim primaocima. 

(субота, 12. мај 2018, 15:47)
anonymous [нерегистровани]

Povecanje

Siguran sam da ce do povecanja plata i penzija doci. Radujem se zbog toga i stabilne situacije u zemlji.

(субота, 12. мај 2018, 15:24)
Marko [нерегистровани]

ja

Vlada Srbije je i do sad vodila dobru politiku oko plata i penzija nadam se da ce tako i ostati!

(субота, 12. мај 2018, 15:04)
Kaća [нерегистровани]

Pametno!

Narod veruje Vučiću, bez sumnje znam da će doneti pravo rešenje!

(субота, 12. мај 2018, 14:46)
Nikk [нерегистровани]

Penzija

Nasa vlast ce doneti najbolje moguce resenje, kako bi svim penzionerima bilo bolje.

(субота, 12. мај 2018, 14:05)
anonymous [нерегистровани]

nnn

Lepo od njih, ali mislim da nasa vlast zna najbolje.