Нацрт закона о робним берзама – нова правила игре

Директорима и запосленима у Србији чија предузећа тргују на робним берзама прети затвор од шест месеци до осам година ако шире дезинформације у медијима, злоупотребљавају доминантну позицију на тржишту или се договарају о ценама. То предвиђа Нацрт закона о робним берзама који је од данас у јавној расправи, а чије се доношење очекује до краја године.

На робној берзи тргује се пољопривредним производима па је циљ да и наша земља то тржиште законски уреди – да буде конкурентно, да се олакша промет и закључивање уговора и омогуће тржишне цене.

Јован Стојић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, каже да ће на робној берзи моћи да тргују домаћа и страна правна лица и пољопривредници који имају регистровна пољопривредна газдинства.

Како каже, свако ко испуњава услове из Закона моћи ће да оснива акционарско друштво на робној бези.

"Постојаће механизам, пре свега, гаранција помоћу које ће Берза моћи да контролише да роба уговореног квалитета и квантитета дође до купца", рекао је Милош Јањић, директор Продуктне берзе а. д. Нови Сад.

Србија до сада није имала Закон о робним берзама, а његовим усвајањем свако договарање цена међу произвођачима и монополи отићи ће у прошлост.

"Од картелизације и договарања нико нема користи, а најмање користи имају крајњи потрошачи. Када говоримо о Србији, било који облик трговине мора се обављати слободно и са аспекта фер конкуренције. Управо овај закон гарантује да се ствара једна нова тржишна институција која ће омогућити такав вид трговине", рекао је Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Пољопривреднике и мала и средња аграрна предузећа тај закон треба да заштити и од поремећаја на тржишту. А за кршење правила предвиђене су ригорозне казне укључујући и затвор.

"Постојање казнених одредаба, поред кривичних дела имамо и привредне преступе и прекршаје, указује да је држава решена да превентивно делује да до тога не дође", рекао је Стојић.

Предлагач Закона о робним берзама је Министарство трговине, а Комисија за хартије од вредности издаваће дозволе за рад и контролисати његово спровођење.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 11. мај 2018, 21:19)
anonymous [нерегистровани]

polako

ali sigurno, konačno postajemo uređena država