Љајић: Морамо убрзано да радимо примени нових технологија

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да све земље региона морају убрзано да раде на развоју и примени нових технологија у привреди како би ухватиле прикључак са савременим светом.

"Сви ми у региону волимо да се хвалимо потенцијалима, да смо богати у неким ресурсима, а у ствари, ми смо богати једино у људима", рекао је Љајић на Сајму информационих технологија у Зеници.

Министар је истакао да регион за савременим светом који се налази у четвртој индустријској револуцији, а која није ништа друго него технолошка револуција, заостаје три деценије.

"У неким секторима је тај заостатак мањи, негде већи, али када говоримо о употреби савремених технологија у производњи и степену технолошког развоја, то је 30 година заостатка. Не можемо то да стигнемо уколико пешачимо, ми морамо да трчимо да бисмо стигли оне који су испред нас", објаснио је Љајић.

У прилог томе, он је навео и да је удео високих технологија у извозу региона око 4,5 одсто, док је удео високих технологија у извозу Мађарске око 19 одсто, или Чешке 23 одсто.

За даљи развој ИТ сектора и генерално примену нових технологија у региону неопходан је, како је додао, развој широкопојасне инфраструктуре, тачније развој брзог интернета који је могућ кроз изградњу оптичких мрежа и 5Г технологију.

"Изградња оптичких мрежа и увођење 5Г технолодије је апсолутни приоритет уколико мислимо да надограђујемо оно што већ имамо као рерурс, а то су људи", нагласио је Љајић.

Други предуслов је, према његовим речима, преквалификација људи који су се до сада бавили традиционалним пословима.

Он је указао да су досадашња искуства показала да увођење нових технологија доводи до губитка радних места на кратак рок, али да се дугорочно посматрано повећава број запослених.

Навео је и да су технолошке промене које су замениле рутинске послове у периоду од 1999. године до 2010. године довеле до 11 милиона нових радних места широм Европе.

Такође, министар је навео процену и да ће се захваљујући увођењу 5Г технологије у Европи отворити 2 милиона нових радних места, а у свету 22 милиона нових радних места.

"То је шанса која указује на значај преквалификације од које сви зазиремо, поготово они који су до сада имали сталан посао, бавили су се традиционалним занимањима, али напросто учење, модернизација, усавршавање и стицање нових вештина је императив уколико мислимо да повећамо и нашу продуктивност и конкурентност на међународном тржишту", нагласио је министар.

Људски фактор ће, како је објаснио, и у новим технологијама бити доминантна карика додајући да постоји доста примера који то илуструју.

"У туризму не можете дигитализовати гостопримство људи, срдачност, пријемчивост", истакао је он и као пример навео и пад продаје електронских књига у свету, док продаја штампаних расте, а указао и на раст продаје грамофонских плоча.

Он је такође указао на потребу да се ИТ сектор у будућности више примењује у развоју домаће привреде, како би предузећа захваљујући најсавременијим процесима повећала ефикасност, а самим тим постала конкурентнија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво