Поповић: Регионални иновациони центри шанса да младе задржимо у Србији

Иновациони старт ап центри постоје у Београду, Нишу и Новом Саду, а Министарство за иновације и технолошки развој расписало је јавни позив за отварање таквих центара широм земље. На конкурс могу да се пријаве локалне самоуправе и организације које желе да се баве промоцијом иновационог предузетништва, а министар Ненад Поповић каже за РТС да ће конкурс омогућити младима да реализују своје идеје, отворе своје старт ап компаније и запосле што више својих колега.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Ненад Поповић је рекао да је изградња иновационе инфраструктуре веома важна за све регионе у Србији. 

"Млади у Београду, Новом Саду и Нишу имају много боље услове за развој својих иновационих идеја и покретање старт ап компанија. Зато смо применили европски модел и желимо да младима у регионима Србије пружимо исту такву могућност – да своје иновационе идеје претворе у реалан живот и оснују своје старт ап компаније, чиме промовишемо и иновационо предузетништво као основу за то", наводи Поповић.

Укупна сума намењена у те сврхе износи 250 милиона динара, а максималан износ средстава која се додељују једној локалној самоуправи или организацији је 46 милиона динара.  

"Сума конкурса је 250 милиона динара и могу да се пријаве локалне самоуправе заједно са организацијама које желе да се баве иновацијама, а комисија која ће радити на анализи свих тих програма ће да одабере најбоље", наводи министар.

Наводи да ће млади добити простор где ће моћи да раде – потпуно осавремљен најновијим технолошким достигнућима, али и менторску подршку.

"Млади ће имати менторску подршку јер када почињу да раде немају новца да плате рачуновође, правнике... Они ће у центрима имати правну, финансијску и менторску подршку – како да свој производ односно идеју пласирају од производње до тржишта. Како да привуку инвеститоре да уложе у њихов производ, отворе нова радна места. Како да свој производ пласирају на територији Србије или како да извезу своју идеју на европско или светско тржиште", објашњава Поповић.

Наводи да су за конкурс највише заинтересовани главни регионални центри.

"Највише су заинтересовани главни регионални центри јер је ту највећи број младих и претпостављам да ће они бити први који ће да се пријаве на конкурс", наводи министар.

Додаје да је важна сарадња са факултетима научно-истраживачким организацијама и иновационим заједницама.

Указао је, да постоје мањи градови који имају веома добро организовану иновациону заједницу и структуре које већ постоје.

"Сигуран сам да ће они заједно с локалним самоуправама наћи свој интерес, а пре свега младима Србије ћемо омогућити да имају много бољу иновациону инфраструкуту, апсолутно исту као њихове колеге у великим градовима у Србији, а и у другим европским градовима", наводи Поповић.

Истиче да Србија има одлично место у иновациној структури Европе.

"Наши млади који излазе са техничких факултета могу одмах да нађу посао не само у Србији, већ буквално у свим европским земљама, а наш циљ је да сачувамо младе, да не одлазе, да им омогућимо иновациону структуру како би овде у Србији своје идеје могли да реализују и овде отворе своје старт ап компаније и запосле што више својих колега", закључио је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво