Недеља иновација од 28. маја до 1. јуна

Спој науке, иновација и привреде није будућност већ садашњост. Зато ће од 28. маја у Београду, Новом Саду и Нишу бити одржана манифестација "Недеља иновације". Да би подстакле иновације Влада је у буџету за њихово подстицање издвојила петоструко више новца него за 2017.годину.

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је да је "Недеља иновација" место сусрета и повезивања привредника, научно-истраживачке заједнице, студената и иновационе заједнице како би заједно радили на подстицању иновација у Србији.

"То ће бити прилика да људи из привреде, науке, студенти, као и сви они који се баве иновацијама разговарају о ономе што је не само будћност, него и садашњост", приметио је Поповић. 

Навео је да Влада Србије максимално подржава иновационе идеје, те да ће бити и учесник на предстојећој "Недељи иновација", али и бити спремна да разговара на све теме конференције - интернет ствари, блок чејн, е-здравство, телемедицина, примена ИТ у пољопривреди, роботици...

"Можда су нам због рата и санкција неки индустријски капацитети остали испод европских нивоа, али у образовању, научно-истраживачким делатностима и академској сфери ми смо на нивоу Европе и света", подвукао је Поповић.

Подсетио је да преко Фонда за иновациону делатност постоји пет програма за бесповратно финансирање стартап компанија, чији се фонд креће од 80.000 евра до 300.000 евра. 

"Такође, буџетом за 2018. годину средства за финансирање и развој иновација и технологија увећан пет пута, а у плану су нам и два нова програма", рекао је Поповић. 

Истакао је да је први програм везан за регионални стартап центар како би млади људи и у другим градовима Србије, а не само у Београду, Новом Саду и Нишу, развијали своје идеје и оснивали стартуп компаније.

Други програм тиче се подстицања женског иновационог предузетништва јер су, према речима Поповића, 90 одсто оних који подносе апликације у Фонду за иновациону делатност мушкарци. 

"Жене су подједнако способне као и мушкарци, а и бољи студенти, али их има мање у предузетништву, те кроз овај програм желимо да им дамо подршку за развијање предузетништва", рекао је Поповић. 

Ласерска харфа

Декан Електротехничког факултета Мило Томашевић је истакао да се нада да ће "Недеља иновација" постати традиционална, као и да ће се у наредним годинама претворити у "месец иновација". 

Горан Ференц, виртуоз на ласерској харфи и доктор студија на ЕТФ-у, који је био права увертира за предстојећу "Недељу иновација" каже да је ласерска харфа настала као резултат његових интересовања према науци с једне, и музици с друге стране.

"Ласерска харфа је инструмент који се свира тако што се рукама прекривају ласерски снопови и на тај начин се генерише одговарајући звук. Специфичност ласерске у односу на праву харфу је то што преко ласерке може да се свира било који инструмент јер је повезана са рачунаром и зато смо данас чули саксофон и виолину", објаснио је Ференц.

Жан Мишел Жар, француски инструменталиста, композитор и пионир електронске музике, представио је ласерску харфу 80-их година, а по узору на Мишел Жара, Горан Ференц је направио прву ласерску харфу у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво