Сви порези за грађане на једном месту од 2019.

Сви порези за грађане биће до краја године обједињени и налазиће се на једном месту – порталу и моћи ће да се измире електронски на "на један клик", речено је данас на састанку Канцеларије за информационе технологије и еУправу са представницима градова и општина, којима је представљен јединствен информациони систем локалних пореских администрација.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић је, у Палати "Србија", подсетио да је измењен Закон о пореском поступку и пореској администрацији и навео да је рок за локалне самоуправе 31. децембар да уведу јединствен информациони систем за плаћање пореза.

"Тај систем треба да донесе значајна олакшања, пре свега, нашим грађанима. Идеја је да грађани на један клик преко једног портала имају увид у стање свих својих пореских обавеза на територији целе Србије, али и да други државни регистри и органи могу да користе информације из овог регистра", навео је Јовановић.

Он је рекао да ће држава помоћи општинама и градовима у увођењу тог система и да ће Швајцарска донирати средства за ту намену.

Како је рекао, тим састанком у Палати "Србија" је почело формирање јединственог информационог система локалних пореских администрација.

Објаснио је да ће грађани укуцавањем свог ЈМБГ броја моћи да виде све своје пореске обавезе на територији целе Србије.

Следи увођење е-катастра 

Јовановић је рекао да предстоји и увођење Е-катастра, путем којег ће грађани уместо са пет или шест корака моћи код нотара да овере свој уговор о купопродаји и заврше електронски све око књижења и пореских обавеза на једном месту.

"Да би то урадили морамо имати стандардизовану процедуру миграције ваших података у централизовани информациони систем", рекао је Јовановић и додао да се ипак мора сачувати аутономија локалних самоуправа.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли је рекла да жели да помогне увођење транспарентног система опорезовања имовине у Србији и нагласила да је управљање порезом веома важно за општине и градове, а посебно за грађане и приватни сектор.

Нагласила је да је значајно то што ће унапред бити позната пореска задужења и што ће "порески папири и формулари отићи у историју".

Како је рекла, то ће растеретити локалну администрацију и побољшати пословну климу у земљи.

"Тако ће опорезивање бити транспарентније и праведније", истакла је Лојбли.

Помоћ Швајцарске од 95 милиона евра 

Подсетила је да ће Швајцарска у оквиру стратегије за сарадњу са Србијом определити до 2021. године 95 милиона евра за развојну помоћ нашој земљи.

Пројекат швајцарске агенције за реформу пореза на имовину у Србији је вредан четири милиона евра и данас је том програму приступила још 31 општина.

Састанак у Палати "Србија" је организовала Канцеларија за информационе технологије и еУправу уз подршку Владе Србије и амбасаде Швајцарске – Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији.

Представницима 31 локалне самоуправе је презентовано софтверско решење компатибилно са јединственим информационим системом локалних пореских администрација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво