Рекордне површине земље под сунцокретом

У Србији је овог пролећа сунцокретом засејано између 240 и 250 хиљада хектара, што је својеврстан рекорд. Поједини произвођачи у Средњем Банату, у односу на прошлу годину, удвостручили су површину под овом уљарицом. Зашто је дошло до тог повећања и да ли је на то утицао договор са Турском око извоза уља?

Милан Стајић, пољопривредни произвођач из Зрењанина, заједно са стручњаком Зрењанинског института обишао је своје њиве под сунцокретом, уз опаску да су услови током сетве били готово идеални а и двадесет литара кише колико је пало током викенда, стигло је у правом тренутку.

"У односу на прошлу годину засејао сам педесет одсто више. Ове године имам 120 јутара под сунцокретом. Поделио сам земљу на три дела: пшеница, сунцокрет и кукуруз", каже Милан.

Ових дана потписан је уговор са Турском око извоза уљарица. На питање шта ће то значити за произвођаче, Милан одговара да ће цена бити боља, а тржиште сигурније.

Шта су према мишљењу пољопривредних стручњака главни разлози повећања површина под сунцокретом?

"Прошлогодишња суша која је довела у лош економски положај оне који су сејали само кукуруз и соју, сада их је навела да сеју и сунцокрет, јер сунцокрет је култура која добро издржава сушу. То је једна ствар, а друга ствар је плодоред, имају јако велик проблем са сетвом пшенице и уљане репице, било којих култура које се сеју у јесен, зато што у кишним годинама кукуруз се касно скида са њива и онда су увидели да имају јако ниске приносе пшенице и због тога у плодоред уводе и сунцокрет", објашњава Предраг Маријански из зрењанинске Пољопривредне стручне службе.

За разлику од претходне године када је на подручју пет општина Средњег Баната сунцокрет засејан на четрдесет хиљада хектара, овога пролећа површине су повећане и до двадесет одсто.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 08. мај 2018, 11:07)
anonymous [нерегистровани]

Nije razlog Turska nego suša.

Suncokret ranije sazri pa ga suša manje ubije. Kukuruz kao ratarska kultura će se sve manje sejati. Loša cena, lopovska tajkunska organizacija otkupljivača i preprodavaca i suša će smanjiti setve kukuruza. Više će se sejati žita, uljana repica i suncokret.

(уторак, 08. мај 2018, 11:07)
Nikola [нерегистровани]

Cena

A cena suncokretovog ulja u konstantnom padu a pravi se od proslogodisnjeg roda. Trenutno je u maloprodaji ispod 100 dinara a plasim se da se ako rodi dobro suncokret otkupna cena biti isuvise mala. Cena je prosle godine suncokretu bila visoka pa ajde brze bolje sada svi da poseju suncokret. Nije ovo na dobro ali ajte da sacekamo.