Српске иновативне идеје познате и у свету, увећан подстицај државе

Основа успешног пословања су нове добре идеје – иновације. Без њих нема ни бржег економског развоја државе. Зато Србија и ове године подстиче иноваторе и то са пет пута више новца него лане. Издвојено је 400 милиона динара, а пријављивање је у току. РТС је проверавао шта су постигли неки од оних који су ту помоћ раније добили.

Компанија "Биоуник" је пре неколико година осмислила производ који се примењује у пољопривреди и стимулише раст биљака.

"Наша предност је што идемо од лабораторије до њиве, имамо капацитете да развијемо производ, да га произведемо, имамо продајну мрежу у Србији, Хрватској и наше дистрибутере у југоисточној Европи", објашњава Урош Ђорђевић из "Биоуника". 

А млади предузетници компаније "MBRAIN TRAIN" осмислили су систем за читање мождане активности у мобилном окружењу. С обзиром на то да замењује робусне уређаје, овакав начин праћења рада мозга био је веома привлачан лекарима и психолозима.

"Неколико година касније направили смо систем 'Смартинг', који је сада препознат у 20 земља света и користи се на врхунским институтима, Оксфорду, Институту 'Макс Планк', америчким универзитетима и тако даље", истиче Иван Глигоријевић из те компаније.

Добра идеја је корисна и појединцима али и читавом друштву – подсећају у Фонду за иновациону делатност.

"Предузећа која су прошла кроз ове програме сада око два и по пута праве већи приход на тржишту и извозне активности су им увећане девет пута. Ови програми у претходном периоду допринели су стварању 480 нових висококвалификованих радних места", указао је директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Пет пута више средстава ове године 

Ове године, Влада је за подршку иновацијама одвојила пет пута више средстава. Посебна пажња биће посвећена развоју регионалних иновационих центара.

"Како би и у регионима Србије млади могли да имају исту могућност да приступе иновационој инфраструктури, да користе правну, маркетиншку подршку, подршку рачуноводства, да добију знања из иновативног предузетништва – потпуно исто као њихове колеге из великих центара", рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Конкурс за иновативне пројекте отворен је до 1. јуна. Број финансираних пројеката, кажу надлежни, зависиће од квалитета поднетих пријава, о чему ће одлучивати међународна експертска комисија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво