Михајловићева: Градња ауто-пута Београд–Сарајево следеће године

Изградња ауто-пута Београд–Сарајево требало би да почне следеће године, договорено је у Турској где борави државна делегација Србије са привредницима, каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић за "Танјуг".

Михајловићева је јуче потписала у Истанбулу, током турско-српског бизнис форума, Меморандум о сарадњи с турском грађевинском компанијом "Ташјапи", а на основу овог меморандума, турска компанија треба да уради техничке и финансијске предлоге неколико инфраструктурних пројеката у Србији. 

"Договорили смо да следеће године морамо имати завршену документацију, завршен модел финансирања и почетак изградње. Дакле, то је најкасније за годину дана", каже Михајловићева.

Како би се убрзао рад на пројектима рехабилитације регионалних путева Нови Пазар-Тутин и Аљиновићи-Сјеница-Нови Пазар, као и градња обе деонице ауто-пута Београд–Сарајево које се налазе у Србији, од Кузмина до Сремске Раче, и од Пожеге до Котромана, односно границе са БиХ, Србију ће следеће недеље посетити делегација турске грађевинске компаније "Ташјапи". 

"Меморандум који је потписан са једном од најбољих турских компанија у области инфраструктуре је Меморандум који ћемо већ следеће недеље кренути да реализујемо. То значи да имамо пројекте за путеве као што су Нови Пазар-Тутин, Сјеница-Нови Пазар и очекујемо њихову делегацију следеће недеље, па ћемо заједно видети када практично могу да се почне са рехабилитацијом тих путева", наводи Михајловићева.

Додатно, турска компанија ће, према њеним речима, заједно са колегама из Србије радити на моделима финансирања ауто-пута, односно, две руте ауто-пута између Београда и Сарајева.

"Ово није питање само Србије и Турске, ово је заиста регионално питање, питање односа Србије и Босне и Херцеговине", каже Михајловић.

"Србија може да предводи све инфраструктурне пројекте у региону"

Оцењује да захваљујући добрим, каже, пре свега политичким односима које су два председника направили, Вучић и Ердоган, Србија има могућност да и даље развија економске односе са Турском.

Најављује да ће данас бити потписан Меморандум о разумевању и сарадњи у активностима истраживања и развоја у областима саобраћаја између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства саобраћаја, поморства и комуникација Републике Турске о међународном друмском транспорту путника и терета.

Турска је за све своје инвеститоре, оцењује, направила врло повољно окружење за пословање и каже да Србија може да научи много од Турске.

Сматра да је наша земља централна држава региона која је према њеној оцени "политички најстабилнија земља у региону" и која захваљујући политичким односима, не само са Турском него и Кином и Русијом може да предводи све инфраструктурне пројекте.

"Што се тиче Босне и Херцеговине, чињеница је да су ту постојали проблеми око тога која ће то рута бити, када говоримо о ауто-путу, али Србија је рекла 'ми смо спремни и за једну и за другу руту'. Која год рута се буде договорила, за Србију је то сасвим добро", каже Михајловићева.

Наша земља, према њеним речима, нема проблем да гради ауто-пут преко Пожеге и Котромана нити преко Сремске Митровице али је важно, каже, да се направи тројни меморандум Србија-Турска-БиХ и одреди рута будуће саобраћајнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво