За трговање инсајдерским информацијама до осам година затвора

Директори предузећа у Србији који на било који начин буду ширили дезинформације путем медија, трговали међу собом "инсајдерским информацијама" или договарали цене производа на тржишту, могли би бити кажњени затвором од шест месеци до осам година, предвиђа нацрт Закона о робним берзама.

Јавна расправа о нацрту овог закона почиње данас, а први округли сто одржаће се 11. маја у Привредној комори Србије у Београду, док ће други бити одржан 15. маја у Привредној комори Војводине у Новом Саду. 

Предвиђено је да јавне расправе трају до 1. јуна ове године. 

У Министарству трговине кажу за Танјуг да је постојање уређеног робно-берзанског тржишта "показатељ сигурности и конкурентности одређене привреде", а формирање робне берзе, што је предвиђено овим Нацртом, требало би да доведе до, како наводе, лакшег закључивања трговинских послова, формирања тржишних цена, подстицања привредног развоја. . . 

У Србији, наводе у Министарству, не постоји одговарајући правни оквир за развој робних берзи, па ће се овим законом, када буде усвојен, регулисати берзанско пословање и на тај начин, оцењују, привреда Србије, посебно мала и средња предузећа и пољопривредници, заштити од изненадних поремећаја на тржишту. 

Нацрт предвиђа формирање робне берзе као акционарског друштва те да свако може бити акционар на будућим робним берзама, изузев држваних службеника и функционера, осим у ситуацији када држава има власнички удео у берзи. 

Није дозвољено да робна берза у своје име и за свој рачун тргује, а запослени и чланови управе не могу давати савете о трговању, док предмет трговања на робној берзи не могу бити девизе, ефективни страни новац, племенити метали и електрична енергија. 

Како се наводи у Нацрту закона, чланови робне берзе могу бити домаћа и страна правна лица и регистрована пољопривредна газдинства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво