Лековито биље из Поцерине на руском и чешком тржишту

Не чекајући на посао у струци, петоро младих из поцерског села Добића, основало је прву Специјализовану пољопривредну задругу за производњу зачинског, ароматичног и лековитог биља. За све што произведу на шест хектара без употребе пестицида и хемикалија, имају сталне купце из земље, Русије и Чешке.

Када је пре две године остао без посла, професионални возач Срђан Алексић одлучио је да гаји лековито биље. Почео је производњу на малој површини, а овог пролећа са пријатељима, невен и бели слез посејао је на пет хектара.

"Невен почиње да се бере за двадесетак до месец дана, он захтева веће ангажовање у смислу да током године има више посла. Сваки трећи-четврти дан се бере, док рецимо, бели слез нема толико посла током године, има једно до два копања, али на јесен, он се вади и чисти се као рен", каже Срђан Алексић из Добрића.

Већина младих пољоприведника је високообразована, о свему се договарају и сложно раде. Професије су им различите, а циљ исти - сигурна зарада и боља будућност.

"Ја сам по струци дипломирани криминалиста, тренутно без посла, па мало док је тај застој, дошли смо на идеју да пробамо нешто иновативно што ретко ко ради", каже Оливера Ивковић из Добрића.

Лековито биље између парцела са кукурузом и пшеницом изненадило је тамошње ратаре који су углавном навикли да сеју житарице.

"Мислили су да је то само шала, да је беспотребно трошење времена и новца, док, када су видели прошле године принос и све остало, све више се информишу, желе да и они учествују у томе", каже Милорад Алексић из Добрића.

Млади задругари из Поцерине планирају да производе органско лековито биље. Сада им је главни проблем недостатак радника.

"Морамо ручно да оплевимо, да окопамо, све ручно, да беремо цвет, да сушимо, заиста доста времена треба да посветите да би имало ефекта", каже Оливера Ивковић.

"Баш је био проблем за раднике, међутим, опет смо се досетили да одемо у Казнено-поправни завод у Шапцу, и са њима склопимо уговор да узимамо затворенике да они раде", каже Срђан Алексић. 

Поред дестилатора за поизводњу етеричних уља које су купили уз помоћ средства из Фонда за подстицај младих пољопривредника, жеља им је да повећају површине под лековитим биљем, и импровизану сушару, замене новом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво