Вучић сутра у Турској, економија у фокусу

У Турску сутра путује државна делегација Србије на челу са председником Александром Вучићем. Осим на политичке теме разговараће се и о економији. Сусрет председника Александра Вучића и његовог турског колеге Реџепа Таип Ердогана, четврти је у последњих годину и по дана.

У односима Србије и Турске кључна реч више није само пријатељство, већ и посао. Пре десет година трговинска размена две земље била је свега 117 милиона евра, а прошле године, осам и по пута већа - готово милијарду евра. Додуше, ми од њих купујемо три пута више.

Ту рачуницу могао би да поправи споразум о бесцаринском извозу 5.000 тона говеђег меса годишње у Турску.

"То је 15.000 говеда која треба да испоручите познатом купцу, за добру цену, без царине. Знате који је то квалитет? То они који се баве сточарством знају а они остали треба да знају - да је нама скочила цена говеђег меса са 1,9 евра по килограму на 2,15. То су добре околности које доносе међународни споразуми", објашњава министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Турци су у Србији постали власници 400 фирми. Једна од најсвежијих турских инвестиција је фабрика "Лебан текс", отворена пре четири месеца. Дневно производи пет милиона тона вунице која се извози у Русију, Албанију, Бугарску и Турску. Запошљава 150 радника, а биће их и више јер је у плану отварање још једног погона. 

"Задовољни смо. Плата је супер, редовна је. Послодавци су фер према нама, када нам треба слободан дана, кад нам је лоше, они нам изађу у сусрет", каже радница "Лебан текса" Сузана Стевановић. 

Гордани Митровић то је први посао, задовољна је и платом и сарадњом. 

"Лебане није имало производних радника изузев неких ситних занатлија, а сада смо на мапи извозника", наводи заменик председника Општине Лебане Бобан Пејић. 

Градска каса у Лебану је сваког месеца богатија за око пола милиона динара колико износе порези на плате, довољно да обнове две улице. Задовољне су и трговине јер готово сва примања радници потроше у свом месту. 

"Посебно су турске инвестиције биле охрабрене када је дошла њихова банка на наше тржиште. Оне најважније турске инвестиције јесу у текстилном сектору али и сектору ауто-делова, електричне и електонске опреме, дрвета, намештаја. Видећемо шта ће све председници испреговарати током овог сусрета", указује директорка Сектора за међународну економску сарадњу ПКС Јелена Јовановић.

Наредна два дана у Турској ће се говорити и о великим инфрастуктурним пројектима посебно о ауто-путу Београд–Сарајево. Требало би да буде потписан меморандум о њиховој донацији за припрему пројекта а можда и да се договори траса којом ће тај пут ићи.

број коментара 12 пошаљи коментар
(недеља, 06. мај 2018, 08:32)
Nemanja [нерегистровани]

Nemanja Buzuk

Samo jakom I čvrstom saradnjom sa Turskom, možemo poboljšati ekonomiju, jer je Turska jedna od najvažnijih zemalja za nas.

(недеља, 06. мај 2018, 07:54)
Milos [нерегистровани]

Nastavak saradnje

Svaki dosadasnji susret Vucica i Erdogana uvek je donosio mnogo dobrih vesti za Srbiju, pogotovo onih ekonomskih!

(недеља, 06. мај 2018, 05:31)
Maja [нерегистровани]

Ekonomija

Ekonomija i treba da bude u fokusu, jer razvoj ekonomije nam je najbitniji!

(недеља, 06. мај 2018, 01:22)
Moma [нерегистровани]

Saradnja

Centralna tema bice jacanje privredne saradnje kroz razne vidove projekata.

(субота, 05. мај 2018, 23:47)
anonymous [нерегистровани]

Stabilnost

Razvoj ekonomije je na prvom mestu.

(субота, 05. мај 2018, 23:23)
anonymous [нерегистровани]

turska

saradnja na je od kljucnog znacaja

(субота, 05. мај 2018, 22:07)
Miki [нерегистровани]

Srbija

Saradnja i prijateljski odnosi su vazni za dalje.

(субота, 05. мај 2018, 21:53)
Mare [нерегистровани]

Fabrike

Drago mi je sto Turska i dalje sve vise ulaze u nasu zemlju otvaranjem fabrika i radnih mesta.

(субота, 05. мај 2018, 21:15)
anonymous [нерегистровани]

Luka

Ekonomija i mora da bude na prvom mestu. Jer jaka ekonomija otvara mnoge mogućnosti, kako za bolji život građana tako i za njenu bezbednost. Verujem da ćemo dobiti i neke nove investicije posle ove predsednikove posete.

(субота, 05. мај 2018, 21:05)
Mile [нерегистровани]

Tako tako

Ekonomija i treba da je u fokusu, samo jaki ekonomski odnosi su nam garant stabilnosti.