РТБ "Бор" јединствена компанија до краја јуна, неће бити отпуштања

Реорганизација РТБ "Бора" и спајање његова четири предузећа у једно биће спроведено најкасније до 30. јуна. Директор РТБ-а Благоје Спасковски каже да у том процесу неће бити отпуштања радника.

Имовина и обавезе три зависна предузећа – Рудника бакра "Бор", Рудника бакра "Мајданпек" и "Топионице и рафинације", постаће власништво матичног предузећа РТБ "Бор", а запослени у та три предузећа његови радници.

"Радници остају на послу, не губе радна места", рекао је Благоје Спасковски Танјугу коментаришући процес реорганизације РТБ-а.

Додао је да статусна промена РТБ-а "Бор" произлази из Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) и да је обавезујућа за ту компанију.

"Истовремено претходи изналажењу стратешког партнера или промени власничке структуре. Стратешки партнер улаже свој новац, отвара нове руднике и повећава учешће РТБ-а 'Бор' у БДП-у државе Србије", нагласио је Спасковски.

Најављивано је да би тендер за избор стратешког партнера за Рударско топионичарски басен "Бор" требало да буде расписан у мају или јуну, као и да ће РТБ понудити велику количину руде, око 1,34 милијарди тона резерви и квалификовану радну снагу.

Стратешки партнер би требало да уложи око 350 милиона долара у РТБ из својих средстава.

Спасковски је, говорећи о реорганизацији, рекао да ће РТБ Бор бити јединствена компанија која ће бити правни следбеник свих права и обавеза зависних предузећа и његових запослених.

У питању је класично припајање зависних предузећа матичном, како је то дефинисано УППР-ом усвојеним 2016. године и тако ће бити спојена четири правна лица која чине РТБ "Бор групу".

УППР предвиђа привлачење потенцијалних стратешких партнера и на томе се, како је рекао, интензивно ради од средине прошле године и то са озбиљним компанијама.

"Ако упоредимо садашњицу са свим ранијим покушајима да се РТБ приватизује, када се све завршавало у почетној фази или се прекидало на средини, овога пута се у том процесу прилично одмакло, јер су се појавили озбиљни саговорници, пре свега државе Србије, па онда и РТБ-а 'Бор0 ", навео је Спасковски.

Са јединственим предузећем изгубиће се унутрашњи ПДВ, што је изузетно важно са становишта ликвидности, очувања касе и располагања новцем.

Такође, кроз поступак јединствене контроле над целим технолошким процесом успешније ће се водити производња и много потпуније пратити свака њена фаза.

Предстоји и израда новог Колективног уговора, јер су истекли сви важећи појединачни документи, изузев мајданпечког.

Стручне службе РТБ-а "Бор" већ анализирају елементе будућег Колективног уговора, јер постоји интенција да он буде усвојен пре него што се статусна промена заврши. 

Свако предузеће би га посебно потписало, али би он од прве до последње тачке био јединствен. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво