Евро уместо динара – шта кажу стручњаци, а шта грађани

Србија је почела припреме за увођење евра кроз преговоре о Поглављу 17 које се односи на економску и монетарну политику. У Народној банци кажу да имамо већину потребних прописа из тог поглавља, проследили су документацију Европској комисији и очекују што скорије отварање преговора како би поглавље затворили 2023. године. Ипак на увођење евра мораћемо дуже да чекамо. То се теоријски неће догодити пре 2027. године, односно најмање две године по уласку у чланство ЕУ.

Дугогодишњи курс динара према евру је стабилан. То може бити резултат понуде и тражње, тренутних међународних околности или привреде која се, од потрошачке, преоријентисала на извоз, инвестиције и смањење потрошње.

То је и услов да, по уласку у чланство у Европској унији, Србија може да бира да ли ће задржати динар као девет чланица своју валуту или прећи на евро попут осталих 18.

"Земља мора да учествује у Механизму девизних курсева најмање две године, што значи да земља мора да веже своју валуту у те две године за евро и да не сме да је девалвира или депресира како би побољшала своју конкурентност, екстерну позицију, дала подршку извозу, или нешто слично, без сагласности земаља ЕУ", објашњава виши саветник НБС и шеф за преговарачко поглавље 17 са Европском унијом Бранислав Зороја.

Грађани заступају патриотски став о преласку на евро.

"Ако буду сви ишли на евро, нека идемо и ми, али ако своју валуту имају Швајцарци, Енглези, онда да и ми имамо свој динар", каже један Краљевчанин.

Не би им, наводи његов суграђанин, било ништа лакше када би радили за евро. "Навикли смо на динаре", каже он.

Код привредника угао гледања на курс зависи од тога да ли су више увозници или извозници. Осим курсних осцилација, ни провизије при замени валуте нису занемарљиве.

"На 100.000 динара данас, ако замените у евре, имате губитак од 350 евра. Ако имате 15 милиона евра извоз, и то мењате, онда видите колики је то губитак на годишњем нивоу", навео је директор "Радијатор инжињеринга" Краљево Раде Јаљић.

Стабилна валута не одговара шпекулантима 

Србија већ неколико година има стабилну валуту, што је основни предуслов за улазак у еврозону. Шпекулантима, попут оних који су се богатили у доба хиперинфлације, то већ сада не одговара, кажу економисти.

"На нашем подручју увек имате битку да лобистичке групе издејствују механизме попут фиксног девизног курса или курса који је лажно пливајући, да би одређене привилеговане структуре, пре свега мислим на велике увознике, остваривале енормне профите, а да притом страдају девизне резерве земље", указује професор Економског факултета у Београду Ђорђе Ђукић.

Неколико земаља Европске уније које још нису увеле евро, попут наших суседа, сматрају да су њихове економије тако конкурентније.

Не журе поготово после светске економске кризе када су земље с националним валутама боље прошле и нису морале да отпуштају раднике и праве оштре резове као оне у еврозони.

број коментара 36 пошаљи коментар
(субота, 05. мај 2018, 15:53)
anonymous [нерегистровани]

Nema razlike

Kao I uvek servirace nam manipulativnu pricu koju cemo da ,, progutamo na keca,, .... zato je potpuno svejedno sta sada mislimo.

(субота, 05. мај 2018, 14:21)
neny [нерегистровани]

Pametni Skandinavci

Danci i Svedjani i pored punog clanstva u EU zadrzali su svoje valute. Dve bogate i uredjene zemlje. Upitajte se zasto? Sve clanice EU koje su zrtvovale svoje cvrste valute (Nemacka, Nizozemska, Austrija npr.) i poznate po marljivosti i disciplini su sada na gubtiku, jer preke Evropske Centralne Banke subvencionisu najvece gubitase Francusku, Italiju, Grcku, Spaniju itd.

(субота, 05. мај 2018, 13:30)
Тома-Трстеник [нерегистровани]

Јао Мајко моја !!!

Шта ће нас све снаћи?!
Зар нисмо довољно Сиромашни?

(субота, 05. мај 2018, 13:21)
Sloba [нерегистровани]

Marka je nula

Nije njih marka podigla iz pepela vec amerika jel su imali vec tada tesku industriju disciplina i rad 50 tih se radilo 7 dana nedeljno po 12 sati i niko nije muknuo to u srbiji nije zamisljivo niti disciplina niti rad nije vazno dinar kuna evro vazno je toga imati dovoljno u dzepu ali zato sve morate da radite i prekinite da pisete komentare o nemackoj a kad niste ni kao turista tamo bili

(субота, 05. мај 2018, 12:01)
anonymous [нерегистровани]

2000'0 metli

A ti isti Srbi u Nemačkoj proizvode ta auta i sve ostalo. Glavna uloga jeste rad i discipline, ali i nagrada u vidu DM koja je bila veliki stimulans. A da kažem još nešto, nekada smo mi proivodili skoro sve što nam je trebalo. Tek danas vidimo i da je to bilo prilično kvalitetno. Imam Iskrin usisavač koji radi već skoro 40 godina, a šta je sve prošao. Danas kupite uvezeni usisavač i radi do isteka garancije, a češće se pokvari i mnogo pre.

(субота, 05. мај 2018, 11:52)
anonymous [нерегистровани]

Svaka na mestu

Nama Srbima niko ne odgovara ni jedan politicar nam ne moze pomoci .Moramo da menjamo svest sami drzava da stimulacijom prekine odliv mozgova kao u Rumuniji .duple plate sestrama u Srbiji ima da rade kаo u Nemackој, ali nema da se krije iza tate, mame, stranke, partije, nije Lenjin rekao "Rad je stvorio coveka". Red, rad, disciplina

(субота, 05. мај 2018, 11:40)
stanko vrazovic [нерегистровани]

istorije, tradicija, tekovine

Stefan Dragutin, kralj Srbije i Srema je oko 1290 godine iskovao dinar, a srpski moderni dinar je iz 1868. godine. Zbog te nase istorije i tradicije trebali bismo da cuvamo tekovine. Ne trebaju nam gadosti amerike ili evrope, ako neko ne veruje, neka upita istoriju. A ovi novokomponovani idioti, neka prvo nauce da se prekrste, treba otici u crkvu i pogledati tu tragikomediju.

(субота, 05. мај 2018, 11:34)
anonymous [нерегистровани]

pare

Ma kakav evro.Da smo imali evro 1993 nikad ne bi smo bili narod sa najvise milijardera na svetu.

(субота, 05. мај 2018, 11:27)
anonymous [нерегистровани]

Bice onako kako biti mora ( kako odluce mocnici ), a.....

........da li ce se to nama dopadati, ili ne, to nije - vazno!

(субота, 05. мај 2018, 10:38)
Dragan [нерегистровани]

Marke, koje su ih podigle iz pepela

Nije njih DM podigla iz pepela nego rad, postovanje zakona, postenje i sve ostalo sto srbima i Srbiji nedostaje. Prihod Nemacke drzave je 700000000000 € ( milijardi !!! ) godisnje, sto je za tebe ocigledno neshvatljivo. Nemacka proizvede dnevno 20000 automobila ( 57456808 automobila u 2017 g. ) Srbija nije u stanju da proizvede 20000 metli dnevno...itd